Skip to content

Het fundament van de slimme wijk in Helmond wordt aangelegd

Ontwikkeling en aanleg innovatieve infrastructuur Brainport Smart District gegund aan consortium van KWS, Baas B.V. en Spectral.

Je staat er niet dagelijks bij stil, maar boven en onder de grond ligt een complete infrastructuur van wegen, kabels en leidingen. Ook in Brainport Smart District (BSD) moet deze infrastructuur aangelegd worden, om zo onder meer verkeer, energie, water en data van A naar B te verplaatsen in de wijk en de ambitieuze doelstelling van de slimste wijk waar te kunnen maken. Na een aanbestedingsprocedure is een consortium van de organisaties KWS, Baas B.V. en Spectral als winnaar uit de bus gekomen. Zij gaan, samen met bewoners, kennisinstellingen, overheden en andere partners aan de slag met de aanleg van de innovatieve infrastructuur in BSD.

Op vrijdag 16 juli ondertekenden wethouder Cathalijne Dortmans samen met Eric Vugs (directeur KWS Infra Eindhoven), Tom Westra (oprichter en directeur Spectral) en Ron van Baal (regiodirecteur bij Baas B.V. Infra Zuid) de overeenkomsten. Het consortium, dat onder de naam KBS opereert, gaat deze zomer al starten met het ontwerpen en realiseren van de innovatieve infrastructuur in BSD. KBS kwam na een aanbestedingsprocedure als beste uit de bus. Het consortium toonde duidelijk aan ervaring te hebben met de gewenste, interactieve en participatieve aanpak van BSD. En deze aanpak ook te omarmen.

Aan de slag in een bouwteam
KBS, BSD en diverse andere partners uit de quadruple helix gaan nu samen verder in een bouwteam. “De komende maanden gaan we in werkgroepen direct aan de slag, waarbij ook de (toekomstige) inwoner betrokken wordt”, vertelt Eric Vugs namens KBS enthousiast. “In de werkgroepen gaan we op zoek naar hoe het optimale energiesysteem, watersysteem, data infra en mobiliteitssysteem voor de woonwijken van de toekomst eruit moet zien. We zoeken naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe ziet het slimme energienet eruit? Komt er een apart grijswatersysteem? Hoe richten we mobiliteitshubs optimaal in? Kunnen we de lantaarnpalen gebruiken als plek voor slimme sensoren?’. Allemaal voorbeelden van het soort vraagstukken dat hier aangepakt zal worden.” Naast BSD en KBS zullen universiteiten, diverse overheden, waterschappen, Brabant Water, Enexis, Fontys, bewoners en de veiligheidsregio deelnemen aan de werkgroepen. 
 
Leren voor de toekomst
Het op deze manier volledig gezamenlijk ontwerpen en realiseren van innovatieve, private infrastructuur is uniek. “We verwachten dat dit ertoe leidt dat we hier, in BSD, de nieuwe norm voor bijvoorbeeld het energiesysteem en watersysteem van de toekomst kunnen stellen. Door het samen te doen, laten we zien dat we ook aan procesinnovatie doen in onze slimme wijk”, vult wethouder Cathalijne Dortmans aan. Het doel is duidelijk te krijgen waar de huidige wet- en regelgeving knelt en betere oplossingen bedenken om zo de ambitie om de slimste wijk te worden waar te maken. Het eerste resultaat van de inspanningen van het bouwteam wordt aan het einde van het jaar zichtbaar, als gestart wordt met de bouw van de eerste 52 tijdelijke woningen in BSD.

Over consortium KBS
In het consortium werken drie bedrijven samen, die allen op hun vlak bewezen hebben koplopers te zijn en continu te innoveren. Zij bundelen hun kennis op het gebied van de verschillende infrastructuren en energiesystemen, zowel ondergronds als bovengronds.

KWS is marktleider in de wegenbouw in Nederland. Maar het aanleggen van wegen is niet het enige wat ze doen. Allerlei specialismes zijn in huis. Van grondverzet tot geluidwerende constructies en van waterbouw tot rioolrenovatie. KWS werkt elke dag met 2.000 collega’s aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van Nederland. Dagelijks zetten we stappen richting onze duurzaamheidsmissie: 100% circulaire infrastructuur en maximaal bijdragen aan een betere levenskwaliteit.

Spectral is een Amsterdams technologiebedrijf dat als end-to-end system integrator actief is in het smart energiedomein. Vanuit de impactgedreven missie om de energietransitie te versnellen, ontwikkelen zij integrale platformoplossingen voor het realiseren en opschalen van smart grids, smart assets en smart buildings. In BSD bouwt Spectral aan een smart grid dat alle energieproducenten, en -consumenten in de wijk met elkaar verbindt. Daardoor wordt de energie lokaler gebruikt en kan er gebruik gemaakt worden van duurzame energie.

Sinds 1898 richt Baas B.V. zich op de realisatie van ondergrondse infrastructuren en elektrotechnische systemen. In een groot deel van Nederland verzorgen wij de aanleg van distributienetten voor elektra, gas, drinkwater en internet, voor netbeheerders en nutspartijen. Met de realisatie van 20.000 aansluitingen voor nieuwbouw, grootschalige sanering van elektra en gasnetten én de plaatsing van 100.000 slimme meters per jaar, is Baas B.V. één van de grotere infra-aannemers. Van ontwerp tot instandhouding en storingsafhandeling. Ten aanzien van de energietransitie zet Baas in op de ontwikkeling van (private) energie infrastructuur, zodat bedrijven en bewoners hun eigen opgewekte energie lokaal kunnen gebruiken, onderling kunnen verdelen en opslaan. Het traditionele model van centraal opgewekte en landelijk gedistribueerde energie, verandert in de richting van lokaal opgewekte en gebruikte energie. Samen met 650 vaste medewerkers werkt Baas dagelijks aan een betrouwbare infrastructuur.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.

AANMELDEN BUSINESS CHALLENGE

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.