Skip to content

Proost op de eerste groep bewoners van de wijk van de toekomst!

Met het plaatsen van de eerste vier duurzame, modulaire woningen verwelkomen gemeente Helmond, Stichting Brainport Smart District (BSD) en ontwikkelaar mHome de eerste groep bewoners van de ‘wijk van de toekomst’. Wethouder Cathalijne Dortmans heette op vrijdag 11 maart de bewoners welkom. Daarmee markeerde ze ook de start van de bouw van dit nieuwe gedeelte van Brandevoort.

Wethouder Cathalijne Dortmans: “Na vier jaar voorbereiding is het eindelijk zover. Nadat eind vorig jaar de allereerste bewoner van de wijk van de toekomst zijn intrek nam in de CASA-woning, worden nu de eerste modulaire woningen opgeleverd. De CASA-woning en het mHome project vormen samen de eerste sprekende voorbeelden van de innovatieve wijk. BSD is niet zomaar een wijk, maar een proeftuin waar onder andere kennisontwikkeling, nieuwe manieren van samenwerken, duurzamere en slimmere woningen, een sociale, veilige en gezonde omgeving, CO2-reductie én slimme mobiliteitsoplossingen centraal staan. Maar ook een wijk die sterk inzet op community building en participatie. De bewoners bepalen samen hoe hun leefomgeving tot leven komt.”


Samen de buurt vormgeven
De eerste vier van de 52 modulaire woningen (mHomes) zijn geplaatst op Telkesveld. De straat is vernoemd naar Mária Telkes, een Hongaars-Amerikaans onderzoekster die in 1948 de eerste woning op zonne-energie bouwde. De bewoners van Telkesveld gaan gezamenlijk aan de slag met het vormgeven van hun buurt waar ze gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen delen. Ze beslissen hoe ze deze ruimtes en tuin willen inrichten en hoe ze het onderhoud organiseren. Met het tuinpakket dat ze als welkomstcadeau kregen, kunnen ze alvast een mooie start maken met het aanleggen van de gemeenschappelijke tuin. Een mooi voorbeeld voor het hele BSD-gebied waar de komende jaren het ‘nieuwe wonen’ vorm krijgt. De verwachting is dat in het najaar van 2022 de laatste blokken mHomes zijn geplaatst.

Inclusieve wijk
De mHomes die ontwikkelaar mHome hier in de wijk van de toekomst laat verrijzen, zijn een mix van sociale huur en vrije sector huur. Bernd Hendriksen van mHome: “De 3-kamer woningen zijn geschikt voor 1 à 2 persoons huishoudens en gebouwd met natuurlijke materialen. De flexibele woonmodules zijn duurzaam en werken positief op de gezondheid dankzij het materiaalgebruik en het gunstige binnenklimaat.”

Zes mHomes zijn bestemd voor Begeleid Wonen-plekken voor mensen met een verstandelijke beperking via zorginstelling ORO. Wethouder Dortmans: “De wijk van de toekomst wordt een inclusieve wijk waar iedereen onderdeel is van de gemeenschap. Iedereen is hier welkom en kan meedoen. Jong of oud, arm of rijk, met of zonder beperking. De eerste bewoners hebben de mooie uitdaging om zo’n eerste gemeenschap samen vorm te gaan geven.”

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.

AANMELDEN BUSINESS CHALLENGE

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.