Skip to content

Bijeenkomst Brainport Smart District druk bezocht

Brainport Smart District van start

In de afgeladen volle zaal van De Traverse in Helmond heeft Brainport Smart District op 28 februari laten zien hoe zij van start gaat om de slimste wijk van de wereld in de wijk Brandevoort te gaan ontwikkelen.

Nadat Cathalijne Dortmans, voorzitter van de Stichting Brainport Smart District de aftrap gaf, kwam Ben van Berkel van UNStudio aan het woord. UNStudio heeft de stedenbouwkundig visie ontwikkeld. In het plan is sprake van een reeks stroken (van noord naar zuid) die het plangebied verdeelt in een aantal delen, elk met een eigen bebouwingsdichtheid. In de plandelen met de hoogste dichtheid komen maximaal 60 woningen per hectare (gebouwen met 4-6 woonlagen). Een deel met een lage dichtheid kan maximaal 25 woonobjecten per hectare bevatten. De woningen variëren van eengezinswoningen met 160 vierkante meter leefruimte tot appartementencomplexen met 60 vierkante meter leefruimte per appartement. In de wijk kunnen gedeelde voorzieningen komen, zoals keukens, tuinen, leesruimtes en fitnessvoorzieningen. Ook is er sprake van menging van wonen en werken, want er is voorzien in gedecentraliseerde bedrijfsruimte met kantoren en gedeelde werkruimtes, gericht op innovatieve samenwerking. De wijk krijgt in het hart een centraal park van ongeveer 12 hectare, met tuinen, natuurlandschap en sportvelden. Het park wordt het collectief bezit van de gebruikers: iedereen kan lid worden. Rond de buurten is 80 hectare beschikbaar voor voedselproductie (hightech landbouw), wateropslag, natuur en energieopwekking.

Projecten

Het officiële startsein werd eind februari 2019 gegeven door de presentatie van de stedelijke visie door UNStudio en de projecten met ondernemers en bewoners die opgestart zijn. Een van die projecten behelst de ‘voorbeeldwoning’ door team CASA van de TU/e ontwikkeld, met drie wooneenheden die in 2019 in één dag gebouwd wordt. De woning krijgt een dragende stalen kolom van twee bij twee meter, waarin alle technische voorzieningen komen. Dankzij deze voet zijn er geen dragende gevels nodig, waardoor ze van duurzame materialen kunnen worden opgetrokken. Tijdens de bouw en eventuele latere aanpassingen ontstaat geen afvalstroom. Ook met de bedrijven Omines, Hendriks Coppelmans, UNSense en Ecarcell en Livin Concepts gaan projecten van start.

Kijk naar het filmpje met Rene Beks van Hendriks Coppelmans die 140 plus op de meter woningen gaat bouwen

Kijk naar het filmpje met Niels Keurentjes van Omines die een dataplatform gaat bouwen.

“Veertig kavel project”

Een tweede project bestaat uit het zogenoemde kavelplan: 40 kavels zijn te koop aangeboden aan belangstellende particulieren die willen deelnemen in een co-creatief en experimenteel bouwproces. Ze hebben allemaal de vrijheid om zelf de grootte van de kavel en de vormgeving van hun woning te bepalen. Het plan moet wel aansluiten bij de principes van de wijk, zoals circulariteit, duurzaamheid, gezondheid en innovatie. De kopers gaan samenwerken op het gebied van watervoorziening, energieopwekking, wegen en openbaar publiek groen.

Kijk naar het filmpje waar we in 3D laten zien hoe de wijk gaat worden.

Kijk naar het filmpje met bewoners die meedoen

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.

AANMELDEN BUSINESS CHALLENGE

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.