Een dag uit het toekomstige leven van Evert in 2025
Een dag uit het leven van bewoner Evert (54).
‘Donderdagmorgen, 7.30 uur. Ik open de gordijnen van mijn woning en ik zie dat de zon schijnt. Fijn, want dat betekent dat de zonnepanelen op de daken en in de gevels volop energie leveren voor de wijk. De verschillende batterijsystemen lopen langzaam vol. De elektrische auto’s op de mobiliteitshubs zijn volop aan het laden zodat ze, ook ’s avonds als de zon niet meer schijnt, samen met de batterijen, de woningen van stroom kunnen voorzien. Niet alleen in de wijk zelf, maar ook het regionale net. Dat levert ons geld op, zodat we ons energiesysteem dik terugverdienen.
Energie besparen
Als bewoner kan ik mooi zien hoe dit allemaal werkt via de app op mijn telefoon. Op elk moment van de dag zie ik wat mijn woning opwekt en verbruikt, en kan ik zelf invloed uitoefenen door mijn apparaten in huis slim aan te sturen. Op een dag als vandaag, wanneer de zon schijnt en er energie in overvloed is, laat ik alle apparaten draaien. Bijkomend voordeel van de app? Ik kan zien hoeveel geld ik per jaar bespaar en verdien door slim te sturen op mijn energieverbruik en mijn overtollige energie te verhandelen.
BSD Energie
Ik ben een heel bewuste energiegebruiker en deel mijn kennis over ons energiesysteem graag met de nieuwe bewoners van de wijk. Daarom ben ik vrijwilliger bij een stichting die zich bezighoudt met duurzame energie. Vanuit deze stichting opereert de energie-coöperatie die we met alle bewoners in de wijk hebben opgericht. De uitvoering ligt bij een combinatie aan innovatieve bedrijven. Dat is fijn want zo hebben we niet alleen de zeggenschap, maar ook de actuele kennis om het systeem goed te onderhouden en continu te verbeteren. Extra leuk is dat er veel mensen van de kennisinstellingen in de wijk actief zijn om te leren van ons systeem. Daar plukken wij uiteindelijk de vruchten van. Zo is ons systeem de afgelopen jaren al veel effectiever geworden, waardoor we nog meer overhouden aan onze energiehandel met de rest van de regio!
Kortom: door te wonen in deze wijk ontwikkeld door Brainport Smart District draag ik mijn steentje bij aan de energietransitie en ben ik helemaal klaar voor de toekomst. En dat voelt goed!’
‘Ik mag meedenken over de ontwikkelingen, daardoor woon ik op een plek die aansluit bij mijn behoeftes’
Meer lezen‘Een sociale en veilige sfeer? Dat is heel normaal hier’
Meer lezen‘In de wijk van de toekomst adem je gezonde lucht in’
Meer lezen‘Technologie maakt veel mogelijk, maar in deze wijk draait het vooral om de menselijke maat’
Meer lezen‘Het is niet alleen goed voor de omgeving, maar ook voor de veiligheid van de kinderen’
Meer lezen‘Op een zonnige dag is er energie in overvloed in de wijk van de toekomst’
Meer lezen‘Water is een belangrijk element in onze wijk’
Meer lezenZou jij hier in de toekomst ook willen wonen?
Ga voor meer info naar:
WIJK MET ENERGIE
In BSD zullen we een overschot hebben aan duurzaam opgewekte energie. De uitdaging ligt niet zo zeer in het opwekken van genoeg energie als wel in het op de juiste momenten beschikbaar hebben van energie voor de verschillende gebruikers.
Om zo efficiënt mogelijk energie uit te wisselen experimenteren we met verschillende methodes om energie op te wekken, op te slaan en te verdelen/verhandelen binnen de wijk. De opties hiervoor zijn legio, van zon tot wind tot waterstof, veel verschillende soorten opslag en systemen voor slimme netten op huis/buurt en wijkniveau. We onderzoeken methodes om overtollige energie in te zetten om de doelen van de wijk op sociaal, gezondheids en mobiliteitsgebied te ondersteunen. We verkennen de mogelijkheid van een slim, lage temperatuur, warmtenet waarbij we restwarmte uit onder andere ons watersysteem in kunnen zetten. We dagen de markt uit om de nieuwste technologieën in BSD te testen en op te schalen en zorgen daarmee gezamenlijk voor een optimale infrastructuur. Het doel is dat BSD de slimste infrastructuur heeft waarbij we nadrukkelijk kijken naar de mogelijkheden om naast het reguliere net een gelijkstroom net aan te leggen waar in ieder geval stroomopwek via de zonnepanelen en verbruik van elektrische auto’s en warmtepompen kan lopen. Zo voorkomen we conversieverlies en hebben we meer mogelijkheden om te experimenteren binnen de buurten van de wijk. Het eigendom van het smart grid van de wijk zal publiek/van de bewoners zijn. Zo
borgen we dat we ruimte hebben en houden voor allerlei verschillende initiatieven en experimenten. In het kader van de circulaire agenda van BSD geven we nadrukkelijk de voorkeur aan duurzame materialen in alle elementen van het energiesysteem.