Een dag uit het toekomstige leven van Maria in 2025
Maria (40) vertelt hoe een doorsnee dag in de wijk van de toekomst eruit ziet.
‘Het regent vandaag en het is koud. Brrr. Gelukkig brengt de buurtbus de kinderen naar school. Daar hoef ik me niet druk over te maken. De hond laat ik zelf wel uit. Ik pak een kopje koffie en check de buurt app. Mijn dag begint. Een gewone dag.
Woon-, werk- en leefwijk
Gewone dagen, bestaan die uberhaupt? In onze wijk is altijd iets te doen. Het is gezellig, bijna druk. Daar houd ik van. Ik werk deze ochtend thuis in mijn home-office, maar toch blijf ik in contact met anderen. We hebben met een aantal thuiswerkers een co-workerspace ingericht. Zo hebben we contact en besparen we veel dagelijkse reistijd. Het is de hele dag levendig in de wijk. Het is een woon, werk en leefomgeving, geen slaapwijk.
Talenten inzetten
Op drukke dagen helpen we elkaar. Zo kookt mijn buurvrouw Chafia vanmiddag. Handig, want dan heb ik meer tijd voor mijn werkafspraken en als ik haar zie bespreken we de buurtbijeenkomst van aanstaande donderdag. Wij willen het dan met de andere buurtbewoners over het onderhoud van de gezamenlijke tuinen hebben. Mijn buurman heeft gestudeerd aan de universiteit van Wageningen en heeft veel verstand van biodiversiteit. Hij geeft donderdag een presentatie en denkt mee over het beplanten van de tuin. Zo zet iedereen in onze wijk zijn talent in. Ook de Brandweer geeft een voorlichting over waterbeheer en calamiteitenplan van de wijk. We zoeken nog inwoners die buurtgenoten willen ondersteunen bij het digitaal vaardig worden, samen met de bibliotheek. Want het is toch mooi als iedereen bij kan dragen en meedoen?!
Wijk voor iedereen
Uiteraard zijn hier, net als in de rest van Nederland, maatschappelijke uitdagingen. Ik denk dan aan gezondheidsverschillen tussen mensen en verschillen in kansen tussen arm en rijk. Wat ik zo mooi vind, is dat het een wijk is voor iedereen. Ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of geaardheid. We kennen elkaar en we steunen elkaar. Er zijn ook wel eens lastige dingen. Een paar maanden geleden voelden ouderen zich minder veilig in het park door samenscholing van groepen bij de jeu de boules-baan. We hebben dit als wijkbewoners opgepakt en afgesproken dat de jeu de boules-baan ook als beachvolley-veld dienst kan doen, met spelregels die voor iedereen passend zijn. Sommige jongeren hebben zelfs de charme van het ballenspel ontdekt!
Nooit alleen
Misschien moet ik mijn moeder toch nog een keer vragen of zij niet ook naar onze buurt wil verhuizen. Hier kan zij prima (kleinschalig) zelfstandig wonen en hoeft zij zich toch niet alleen te voelen. En ik weet zeker dat zij de Marokkaanse gerechten van Chafia ook heerlijk vindt als ze aan de buurteettafel aanschuift.
Dadelijk komen Thomas en de kinderen thuis en was het weer een gewone dag in de wijk van de toekomst.’
‘Ik mag meedenken over de ontwikkelingen, daardoor woon ik op een plek die aansluit bij mijn behoeftes’
Meer lezen‘Een sociale en veilige sfeer? Dat is heel normaal hier’
Meer lezen‘In de wijk van de toekomst adem je gezonde lucht in’
Meer lezen‘Technologie maakt veel mogelijk, maar in deze wijk draait het vooral om de menselijke maat’
Meer lezen‘Het is niet alleen goed voor de omgeving, maar ook voor de veiligheid van de kinderen’
Meer lezen‘Op een zonnige dag is er energie in overvloed in de wijk van de toekomst’
Meer lezen‘Water is een belangrijk element in onze wijk’
Meer lezenZou jij hier in de toekomst ook willen wonen?
Ga voor meer info naar:
SOCIALE EN VEILIGE WIJK
In Brainport Smart District heerst een goede sfeer. Niet beklemmend, maar vrij en vriendelijk. Al tijdens het proces en de ontwikkeling van de wijk wordt rekening gehouden met ruimte voor ontmoeting, gesprek en persoonlijke groei.
We streven naar een mix van bewoners, van alle leeftijden, achtergronden, inkomens, leefstijlen. Het wordt een wijk waarin ook sociaaleconomische experimenten worden gestimuleerd.
Brainport Smart District wordt een wijk waar we door het collectief oppakken en aanpakken van woongerelateerde zaken kosten kunnen besparen.