Skip to content
Wijk met
Energie

Een dag uit het toekomstige leven van Evert in 2025

Een dag uit het leven van bewoner Evert (54).

 ‘Donderdagmorgen, 7.30 uur. Ik open de gordijnen van mijn woning en ik zie dat de zon schijnt. Fijn, want dat betekent dat de zonnepanelen op de daken en in de gevels volop energie leveren voor de wijk. De verschillende batterijsystemen lopen langzaam vol. De elektrische auto’s op de mobiliteitshubs zijn volop aan het laden zodat ze, ook ’s avonds als de zon niet meer schijnt, samen met de batterijen, de woningen van stroom kunnen voorzien. Niet alleen in de wijk zelf, maar ook het regionale net. Dat levert ons geld op, zodat we ons energiesysteem dik terugverdienen.

Energie besparen

Als bewoner kan ik mooi zien hoe dit allemaal werkt via de app op mijn telefoon. Op elk moment van de dag zie ik wat mijn woning opwekt en verbruikt, en kan ik zelf invloed uitoefenen door mijn apparaten in huis slim aan te sturen. Op een dag als vandaag, wanneer de zon schijnt en er energie in overvloed is, laat ik alle apparaten draaien. Bijkomend voordeel van de app? Ik kan zien hoeveel geld ik per jaar bespaar en verdien door slim te sturen op mijn energieverbruik en mijn overtollige energie te verhandelen.

BSD Energie

Ik ben een heel bewuste energiegebruiker en deel mijn kennis over ons energiesysteem graag met de nieuwe bewoners van de wijk. Daarom ben ik vrijwilliger bij een stichting die zich bezighoudt met duurzame energie. Vanuit deze stichting opereert de energie-coöperatie die we met alle bewoners in de wijk hebben opgericht. De uitvoering ligt bij een combinatie aan innovatieve bedrijven. Dat is fijn want zo hebben we niet alleen de zeggenschap, maar ook de actuele kennis om het systeem goed te onderhouden en continu te verbeteren. Extra leuk is dat er veel mensen van de kennisinstellingen in de wijk actief zijn om te leren van ons systeem. Daar plukken wij uiteindelijk de vruchten van. Zo is ons systeem de afgelopen jaren al veel effectiever geworden, waardoor we nog meer overhouden aan onze energiehandel met de rest van de regio!

Kortom: door te wonen in deze wijk ontwikkeld door Brainport Smart District draag ik mijn steentje bij aan de energietransitie en ben ik helemaal klaar voor de toekomst. En dat voelt goed!’

‘Ik mag meedenken over de ontwikkelingen, daardoor woon ik op een plek die aansluit bij mijn behoeftes’

Meer lezen

‘Een sociale en veilige sfeer? Dat is heel normaal hier’

Meer lezen

‘In de wijk van de toekomst adem je gezonde lucht in’

Meer lezen

‘Technologie maakt veel mogelijk, maar in deze wijk draait het vooral om de menselijke maat’

Meer lezen

‘Het is niet alleen goed voor de omgeving, maar ook voor de veiligheid van de kinderen’

Meer lezen

‘Op een zonnige dag is er energie in overvloed in de wijk van de toekomst’

Meer lezen

‘Water is een belangrijk element in onze wijk’

Meer lezen
Enthousiast geworden over De wijk van de toekomst?

Zou jij hier in de toekomst ook willen wonen?

Ga voor meer info naar:

Nieuwe koers voor Brainport Smart District

Helmond, 6 oktober 2023 – Helmond slaat een nieuwe koers in voor de ontwikkeling van de slimme woonwijk Brainport Smart District (BSD). De wijk zal minder innovatief
Lees Meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.

AANMELDEN BUSINESS CHALLENGE

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.