Skip to content
Gezonde
Wijk

Een dag uit het toekomstige leven van Christel in 2025

Een dag uit het leven van bewoonster Christel (27).

 ‘Inmiddels woon ik alweer een jaar in deze innovatieve buurt in Brandevoort. Een leuke wijk met een bonte mix aan buurtgenoten. Mijn buurman is al op leeftijd. Ik help hem met de boodschappen. Tegenover mij woont een gezin uit Litouwen. De zoon geef ik bijles, zo leert hij de Nederlandse taal. O, ja. Laat ik Gijs niet vergeten. Hij woont hier om de hoek, heeft een licht verstandelijke beperking en woont zelfstandig. Ik ben zijn ‘buddy’. Via de buurtapp zijn we aan elkaar verbonden. Zo is er altijd iemand waar Gijs terecht kan. Sociale alarmering wordt dat genoemd. Als het nodig is, schakelen we zorgverlener ORO in. In onze buurt zorgen we voor elkaar, daar waar het mogelijk is. Maar een van de belangrijkste redenen voor mij om hier te wonen is de schone lucht. Ik heb astmatische bronchitis en inademen van gezonde lucht is voor mij extra belangrijk.

Werkgroep ‘schone lucht’

Het is hier zo groen en schoon. Ik woon nu midden in de natuur en er is zelfs een kleine Central park, net als in New York. Bomen zijn een natuurlijke filter voor fijnstof en ze werken als een grote parasol bij warm weer. Dat leerde ik vorige week tijdens de cursus Stadslandbouw.

De werkgroep ‘schone lucht Brainport Smart District’ zorgt dat iedereen weet hoe schoon de lucht is. Deelnemers komen regelmatig met nieuwe ideeën over wat we als bewoners zelf kunnen doen. Enkele inwoners hebben een mobiele fijnstof meter op hun fiets. Een echte win-winsituatie, vind ik. Door te fietsen komt er minder CO2 in de lucht én ben je in beweging.

Buitenzijn

Laatst heb ik met vriendinnen de smart-move app op mijn telefoon geïnstalleerd en hebben we een route gewandeld. Tijdens de wandeling kwamen we beweegpaaltjes tegen die licht geven en geluid maken. We speelden een spel uit de app. De omgeving hier nodigt uit tot buitenzijn: straten en pleintjes zijn echt geschikt om te wandelen of fietsen en tijdens een ommetje ontmoet je altijd iemand om een praatje mee te maken. Vorige week werd iemand onwel op straat. Sensoren in de openbare ruimte hadden dat opgemerkt en de alarmdiensten gewaarschuwd. Wat de techniek allemaal kan, ongelofelijk!

Gezonde vibe

Ook in mijn woning zorgt een app voor het voorraadbeheer van mijn voeding. Gezonde voeding, die hier in de wijk geproduceerd wordt in de verschillende moestuinen, de buurttuin en het productiebos. Er gaat een hele ‘gezond eten vibe’ door de wijk, zeker na corona. Onze gezondheidshub organiseert regelmatig leuke events voor inwoners. Zoals laatst, een walking diner in de wijk. Een mix van elkaar leren kennen, samen eten en uitleg van een diëtiste. Nu weet ik dat gezonde voeding veel medicijnen overbodig kunnen maken. Dat was een feest voor iedereen. Ik wil hier vitaal oud worden.’

‘Ik mag meedenken over de ontwikkelingen, daardoor woon ik op een plek die aansluit bij mijn behoeftes’

Meer lezen

‘Een sociale en veilige sfeer? Dat is heel normaal hier’

Meer lezen

‘In de wijk van de toekomst adem je gezonde lucht in’

Meer lezen

‘Technologie maakt veel mogelijk, maar in deze wijk draait het vooral om de menselijke maat’

Meer lezen

‘Het is niet alleen goed voor de omgeving, maar ook voor de veiligheid van de kinderen’

Meer lezen

‘Op een zonnige dag is er energie in overvloed in de wijk van de toekomst’

Meer lezen

‘Water is een belangrijk element in onze wijk’

Meer lezen
Enthousiast geworden over De wijk van de toekomst?

Zou jij hier in de toekomst ook willen wonen?

Ga voor meer info naar:

Nieuwe koers voor Brainport Smart District

Helmond, 6 oktober 2023 – Helmond slaat een nieuwe koers in voor de ontwikkeling van de slimme woonwijk Brainport Smart District (BSD). De wijk zal minder innovatief
Lees Meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.

AANMELDEN BUSINESS CHALLENGE

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.