10 juni – Informatie- en meedenksessie beeldkwaliteitsplan voor business network van BSD

Beeldkwaliteitsplan voor Brainport Smart District

Brainport Smart District heeft hoge innovatie ambities. In 2019 zijn deze ambities vertaald naar een stedenbouwkundige visie door UNStudio. Als vervolg daarop werkt UNStudio nu aan een beeldkwaliteitsplan voor de wijk. Dit plan beschrijft richtlijnen voor de visuele identiteit van de wijk. Die richtlijnen maken we samen met ontwikkelaars, de gemeente, kennisinstellingen, bewoners en met jou. Doe je mee?

Wat is een beeldkwaliteitsplan?

Een beeldkwaliteitsplan gaat over hoe de gebouwen en straten eruit zullen zien. Welke vormen, materialen en kleuren worden er gebruikt? Is dat overal hetzelfde binnen de wijk of verschilt het per plek? Staan er schuttingen om iedere tuin, of kan je elkaar ontmoeten in een natuurlijke omgeving. Beeldkwaliteit gaat ook over de soort architectuur binnen de wijk. Zien innovatieve woningen eruit als een grachtenpand, of misschien een soort ruimteschip dat opeens is geland? 

Is de innovatie zichtbaar, zie je overal technische snufjes en slimmigheden, of ziet de wijk er uit als een gewone wijk? Denk jij juist aan heel modern en futuristisch of is de innovatie subtiel en onzichtbaar?

Dit soort uitgangspunten worden meegegeven aan de ontwerpers van de gebouwen en de openbare ruimte. Elk initiatief kan zo zijn eigen interpretatie maken van wat BSD kan zijn, terwijl de samenhang wordt gewaarborgd door een paar gemeenschappelijke uitgangspunten. Zo maken we samen een wijk die alles behalve eenvormig is, maar wel als een eenheid werkt.

Meepraten over de ontwikkeling van het beeldkwaliteitsplan

We ontwikkelen het beeldkwaliteitsplan in co-creatie. Hiervoor organiseren we aparte sessies met verschillende stakeholders zoals de pioniers, bewoners van Helmond en Innovatie Partners.

Op donderdag 10 juni van 17:00-18:30 organiseren we voor iedereen uit ons business network een informatie- en meedenksessies. Je bent van harte welkom om te horen waar we mee bezig zijn, mee te denken over vragen die we hebben en jouw eigen ideeën hiervoor met ons te delen.

Deze sessies worden digitaal georganiseerd via Microsoft Teams.

Kun je er niet bij zijn, maar wil je wel voor een vervolgsessie uitgenodigd worden? Ook dit kun je aangeven via het aanmeldformulier.

Voor vragen/opmerkingen kun je contact opnemen met Tove Elfferich

Klik hier voor het aanmeldformulier.

10 juni – Informatie- en meedenk sessie beeldkwaliteitsplan voor inwoners van Helmond en omgeving

Een nieuw stuk wijk in Helmond: Brainport Smart District

In Helmond-Brandevoort wordt een nieuw stuk wijk gebouwd: Brainport Smart District. Het wordt een slimme wijk. Een proeftuin waar duurzame manieren van bouwen en nieuwe technologieën voor vervoer, energie en gezondheid ontwikkeld en getest kunnen worden.

We streven naar een nieuwe slimme wijk die onze planeet niet verder belast, vervuilt of uitput. En een wijk die met technologie betekenis toevoegt aan het leven van de mensen die de wijk gebruiken of er gaan wonen.

Iedereen kan straks wonen in Brainport Smart District

Brainport Smart District wordt een slimme wijk, een wijk van de toekomst. Tegelijkertijd wordt het ook een gewone wijk. Een wijk voor bewoners om te leven en te wonen. Er komen huurwoningen en koopwoningen binnen verschillende prijsklassen. Er komt een mooi park en verschillende voorzieningen. We gaan er een hele fijne woon- en leefomgeving van maken waar iedereen welkom is en zich thuis voelt.

Een wijk voor iedereen, dus iedereen kan mee plannen maken!

Nu is er nog niet veel te zien van de nieuwe wijk. Achter de schermen zijn we met een team en verschillende partners druk bezig met plannen maken. Voor het maken van deze plannen nodigen we iedereen uit om met ons mee te denken. Dus ook alle bewoners van Helmond en omgeving zijn welkom om met ons mee te denken!

Denk jij mee over de look & feel van de nieuwe wijk?

Brainport Smart District heeft hoge innovatie ambities. In 2019 zijn deze ambities vertaald naar een stedenbouwkundige visie door UNStudio. Als vervolg daarop werken we nu aan een beeldkwaliteitsplan voor de wijk. Dit plan beschrijft richtlijnen voor de visuele identiteit van de wijk. Die richtlijnen maken we samen met ontwikkelaars, de gemeente, kennisinstellingen en bewoners. Doe je mee?

In de sessie op 10 juni gaan we samen aan de slag. We gaan bedenken hoe de wijk eruit kan komen te zien. Welke vormen, materialen en kleuren worden er gebruikt? Is dat overal hetzelfde binnen de wijk of verschilt het per plek? Staan er schuttingen om iedere tuin, of kan je elkaar ontmoeten in een natuurlijke omgeving. Beeldkwaliteit gaat ook over de soort architectuur binnen de wijk. Moeten de gebouwen denken aan een grachtenpand, of misschien een soort ruimteschip dat opeens is geland? Is de innovatie zichtbaar, zie je overal technische snufjes en slimmigheden, of ziet de wijk er uit als een gewone wijk?

Dit zijn allerlei vragen waar we momenteel over nadenken en met partners over praten. Hiervoor zijn ook erg benieuwd naar de verwachtingen, meningen en ideeën van inwoners van Helmond en omgeving. Daarom nodigen we jullie van harte uit voor een informatie- en meedenksessie over Brainport Smart District.

Hoe kan ik meedenken?

Op donderdag 10 juni organiseren we een informatie- en meedenk sessie voor inwoners van Helmond en omgeving.

Wanneer: donderdag 10 juni van 19:30 – 21:00 uur. 

Hoe: digitaal via Microsoft Teams. Je ontvangt een link om toegang te krijgen tot de bijeenkomst.

Kun je er niet bij zijn, maar wil je wel graag op de hoogte worden gehouden over vervolgsessies? Ook dit kun je aangeven via het aanmeldformulier.

Klik hier voor het aanmeldformulier.

Programma opzet:

1. presentatie over Brainport Smart District

2. vragen uit het publiek

3. het team van Brainport Smart District heeft vragen voor het publiek

4. verder in gesprek over een aantal onderwerpen

5. afsluiting.

Online Innovation Network Event

Online Innovation Network Event op 19 april
“Bouwen aan de samenleving van morgen”

Het eerste online Innovation Network Event van 2021 komt eraan. Deze keer staat het event geheel in het teken van participatie. In verschillende break-out rooms gaan we met elkaar in gesprek om zo tot frisse inzichten te komen. Want hoe ziet u het wonen en werken in de samenleving van morgen? Daarnaast brengen we u ook op de hoogte van de stand van zaken binnen BSD en vindt er een feestelijke ondertekening plaats met onze nieuwe netwerk partners die zijn voortgekomen uit de laatste wave van de Business Challenge.

Programma

Het programma bestaat uit twee delen. U kunt er zelf voor kiezen om ofwel het gehele programma bij te wonen of slechts één van de twee delen.

Programma deel 1

 • 16.15 uur: digitale inloop
 • 16.30 uur: welkomstwoord en presentatie Stand van zaken BSD, door Peter Portheine, directeur BSD
 • 16.40 uur: uitleg break-out rooms
 • 16.45 uur: naar de break-out rooms
 • 16.50 uur: start break-out rooms
 • 17.20 uur: einde break-out rooms. Terug naar de plenaire sessie
 • 17.25 uur: pauze, met daarin een presentatie van Team CASA

17.30 uur: Einde deel 1 en start deel 2.

Programma deel 2:

 • 17.35 uur: stand van zaken BSD, door Cathalijne Dortmans, wethouder gemeente Helmond
 • 17.50 uur: uitleg break-out rooms
 • 17.55 uur: start break-out rooms
 • 18.25 uur: einde break-out rooms. Terug naar de plenaire sessie
 • 18.30 uur: feestelijke ondertekening ter gelegenheid van de nieuwe Business Challenge partners
 • 18.45 uur: afsluiting

Break-out rooms

Zoals u in het programma ziet, zijn er twee rondes met break-out rooms. In deze deelsessies gaan we met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen. Als u het gehele programma volgt, kunt u deelnemen aan twee break-out sessies (één keer in deelprogramma 1 en één keer in deelprogramma 2). In het aanmeldformulier kunt u drie verschillende voorkeuren opgeven. In de bevestiging die u later van ons ontvangt, ziet u in welke deelsessie u bent ingedeeld.

U kunt kiezen uit de volgende onderwerpen.

 • Innovatiepropositie van BSD: wat is het verhaal van BSD?
 • Stedenbouwkundig raamwerk van BSD: wat zijn de kaders van BSD?
 • Beeldkwaliteitsplan: wat willen we wel of juist niet in BSD?
 • Online Innovatie marktplaats: de plek waar vraag en aanbod elkaar vindt.
 • Participatie in BSD: hoe doen we dat? (deze sessie is een aanrader voor onze nieuwe partners uit de Business Challenge)
 • Boost sessies over één van de programmalijnen: Water, Mobiliteit, Circulariteit, Digitale wijk, Gezonde wijk, Sociaal en veilige wijk en Wijk met energie. (In een boost sessie gaan we, onder leiding van de programmamanager, in gesprek over de ambities die we hebben op het onderwerp. Gedurende het komende half jaar organiseren we dergelijke boost sessies vaker.)

Heeft u vragen over dit event? Of heeft u zich aangemeld, maar geen bevestiging ontvangen? Neem dan contact op met Stijn Cox.

29 april – BSD Boostsessie – Sociale wijk & Digitale wijk

Op 29 april aanstaande organiseren we een nieuwe boostsessie. In deze editie staan de programmalijnen Sociale Wijk en Digitale Wijk centraal.

Programmamanagers Peggy Goris en Carlien Roodink gaan in deze boostsessie graag met bewoners, partners en andere geïnteresseerden in gesprek over de ambities.

Sociale wijk

Hoe maak je samen een fijne buurt om in te wonen en te leven? Wat voor initiatief neem jij voor ontmoeting en zorgzame buurt? Wat doe je samen, wat deel je samen en waarover maak je afspraken? Hoe formeel moeten deze afspraken zijn?

Digitale wijk

In BSD streven we naar maximale zeggenschap voor bewoners over de data die in de wijk verzameld wordt. Waarom is deze zeggenschap belangrijk? Willen bewoners wel zeggenschap over data en wat kunnen ze ermee? En waarom is het belangrijk voor bedrijven en andere organisaties om hieraan mee te werken? Carlien Roodink gaat hierover in gesprek.

Programma
18.30 uur: Inloop
18:45 uur: Intro en inspiratiemoment
19.00 uur: Naar de break-outrooms
19:45 uur: Opbrengsten delen en bespreken.
20.00 uur: Einde.

Aanmelden

Aanmelden voor deze sessie kan via BrandevoortLAB.

Over de boostsessies

Tot aan de zomer van 2021 organiseren we diverse boostsessies. Aanmelden hiervoor kan steeds via BrandevoortLAB.

27 mei – BSD Boostsessie – Sociale wijk & Digitale wijk

Op 27 mei is de volgende boostsessie. In deze editie staan de programmalijnen Sociale Wijk en Digitale Wijk centraal en dit is een verdieping op de sessie van 29 april.

Programmamanagers Peggy Goris en Carlien Roodink gaan in deze boostsessie graag met bewoners, partners en andere geïnteresseerden in gesprek over de ambities.

Sociale wijk

Hoe maak je samen een fijne buurt om in te wonen en te leven? Wat voor initiatief neem jij voor ontmoeting en zorgzame buurt? Wat doe je samen, wat deel je samen en waarover maak je afspraken? Hoe formeel moeten deze afspraken zijn?

Digitale wijk

In BSD streven we naar maximale zeggenschap voor bewoners over de data die in de wijk verzameld wordt. Waarom is deze zeggenschap belangrijk? Willen bewoners wel zeggenschap over data en wat kunnen ze ermee? En waarom is het belangrijk voor bedrijven en andere organisaties om hieraan mee te werken? Carlien Roodink gaat hierover in gesprek.

Programma
18.30 uur: Inloop
18:45 uur: Intro en inspiratiemoment
19.00 uur: Naar de breakoutrooms
19:45 uur: Opbrengsten delen en bespreken.
20.00 uur: Einde.

Aanmelden

Aanmelden voor deze sessie kan binnenkort.

Over de boostsessies

Tot aan de zomer van 2021 organiseren we diverse boostsessies. Aanmelden hiervoor kan steeds via BrandevoortLAB.