Beeldkwaliteitsplan voor Brainport Smart District

Brainport Smart District heeft hoge innovatie ambities. In 2019 zijn deze ambities vertaald naar een stedenbouwkundige visie door UNStudio. Als vervolg daarop werkt UNStudio nu aan een beeldkwaliteitsplan voor de wijk. Dit plan beschrijft richtlijnen voor de visuele identiteit van de wijk. Die richtlijnen maken we samen met ontwikkelaars, de gemeente, kennisinstellingen, bewoners en met jou. Doe je mee?

Wat is een beeldkwaliteitsplan?

Een beeldkwaliteitsplan gaat over hoe de gebouwen en straten eruit zullen zien. Welke vormen, materialen en kleuren worden er gebruikt? Is dat overal hetzelfde binnen de wijk of verschilt het per plek? Staan er schuttingen om iedere tuin, of kan je elkaar ontmoeten in een natuurlijke omgeving. Beeldkwaliteit gaat ook over de soort architectuur binnen de wijk. Zien innovatieve woningen eruit als een grachtenpand, of misschien een soort ruimteschip dat opeens is geland? 

Is de innovatie zichtbaar, zie je overal technische snufjes en slimmigheden, of ziet de wijk er uit als een gewone wijk? Denk jij juist aan heel modern en futuristisch of is de innovatie subtiel en onzichtbaar?

Dit soort uitgangspunten worden meegegeven aan de ontwerpers van de gebouwen en de openbare ruimte. Elk initiatief kan zo zijn eigen interpretatie maken van wat BSD kan zijn, terwijl de samenhang wordt gewaarborgd door een paar gemeenschappelijke uitgangspunten. Zo maken we samen een wijk die alles behalve eenvormig is, maar wel als een eenheid werkt.

Meepraten over de ontwikkeling van het beeldkwaliteitsplan

We ontwikkelen het beeldkwaliteitsplan in co-creatie. Hiervoor organiseren we aparte sessies met verschillende stakeholders zoals de pioniers, bewoners van Helmond en Innovatie Partners.

Op donderdag 10 juni van 17:00-18:30 organiseren we voor iedereen uit ons business network een informatie- en meedenksessies. Je bent van harte welkom om te horen waar we mee bezig zijn, mee te denken over vragen die we hebben en jouw eigen ideeën hiervoor met ons te delen.

Deze sessies worden digitaal georganiseerd via Microsoft Teams.

Kun je er niet bij zijn, maar wil je wel voor een vervolgsessie uitgenodigd worden? Ook dit kun je aangeven via het aanmeldformulier.

Voor vragen/opmerkingen kun je contact opnemen met Tove Elfferich

Klik hier voor het aanmeldformulier.