Een nieuw stuk wijk in Helmond: Brainport Smart District

In Helmond-Brandevoort wordt een nieuw stuk wijk gebouwd: Brainport Smart District. Het wordt een slimme wijk. Een proeftuin waar duurzame manieren van bouwen en nieuwe technologieën voor vervoer, energie en gezondheid ontwikkeld en getest kunnen worden.

We streven naar een nieuwe slimme wijk die onze planeet niet verder belast, vervuilt of uitput. En een wijk die met technologie betekenis toevoegt aan het leven van de mensen die de wijk gebruiken of er gaan wonen.

Iedereen kan straks wonen in Brainport Smart District

Brainport Smart District wordt een slimme wijk, een wijk van de toekomst. Tegelijkertijd wordt het ook een gewone wijk. Een wijk voor bewoners om te leven en te wonen. Er komen huurwoningen en koopwoningen binnen verschillende prijsklassen. Er komt een mooi park en verschillende voorzieningen. We gaan er een hele fijne woon- en leefomgeving van maken waar iedereen welkom is en zich thuis voelt.

Een wijk voor iedereen, dus iedereen kan mee plannen maken!

Nu is er nog niet veel te zien van de nieuwe wijk. Achter de schermen zijn we met een team en verschillende partners druk bezig met plannen maken. Voor het maken van deze plannen nodigen we iedereen uit om met ons mee te denken. Dus ook alle bewoners van Helmond en omgeving zijn welkom om met ons mee te denken!

Denk jij mee over de look & feel van de nieuwe wijk?

Brainport Smart District heeft hoge innovatie ambities. In 2019 zijn deze ambities vertaald naar een stedenbouwkundige visie door UNStudio. Als vervolg daarop werken we nu aan een beeldkwaliteitsplan voor de wijk. Dit plan beschrijft richtlijnen voor de visuele identiteit van de wijk. Die richtlijnen maken we samen met ontwikkelaars, de gemeente, kennisinstellingen en bewoners. Doe je mee?

In de sessie op 10 juni gaan we samen aan de slag. We gaan bedenken hoe de wijk eruit kan komen te zien. Welke vormen, materialen en kleuren worden er gebruikt? Is dat overal hetzelfde binnen de wijk of verschilt het per plek? Staan er schuttingen om iedere tuin, of kan je elkaar ontmoeten in een natuurlijke omgeving. Beeldkwaliteit gaat ook over de soort architectuur binnen de wijk. Moeten de gebouwen denken aan een grachtenpand, of misschien een soort ruimteschip dat opeens is geland? Is de innovatie zichtbaar, zie je overal technische snufjes en slimmigheden, of ziet de wijk er uit als een gewone wijk?

Dit zijn allerlei vragen waar we momenteel over nadenken en met partners over praten. Hiervoor zijn ook erg benieuwd naar de verwachtingen, meningen en ideeën van inwoners van Helmond en omgeving. Daarom nodigen we jullie van harte uit voor een informatie- en meedenksessie over Brainport Smart District.

Hoe kan ik meedenken?

Op donderdag 10 juni organiseren we een informatie- en meedenk sessie voor inwoners van Helmond en omgeving.

Wanneer: donderdag 10 juni van 19:30 – 21:00 uur. 

Hoe: digitaal via Microsoft Teams. Je ontvangt een link om toegang te krijgen tot de bijeenkomst.

Kun je er niet bij zijn, maar wil je wel graag op de hoogte worden gehouden over vervolgsessies? Ook dit kun je aangeven via het aanmeldformulier.

Klik hier voor het aanmeldformulier.

Programma opzet:

1. presentatie over Brainport Smart District

2. vragen uit het publiek

3. het team van Brainport Smart District heeft vragen voor het publiek

4. verder in gesprek over een aantal onderwerpen

5. afsluiting.