Voorstee groeiplaats: van buurttuin tot stadsboerderij

Voorstee groeiplaats

Van buurttuin tot stadsboerderij

Voorstee is de overkoepelende stichting voor groene initiatieven in de wijk Brandevoort. Als een van de initiatiefnemers binnen Brainport Smart District ontwikkelt de stichting een Stadsboerderij in De wijk van de toekomst: een multifunctioneel centrum voor een sociaal en duurzaam Helmond.

Nieuwe plek
De buurttuin die de stichting een aantal jaren geleden aanlegde in Brandevoort heeft al een nieuwe plek gekregen in De wijk van de toekomst. In de tuin van de kantoorboerderij van BSD wordt flink getuinierd door bewoners van Brandevoort. Ook organiseert de stichting hier activiteiten zoals de Pizzatuin, waar groepen zelf pizza’s kunnen bakken.

Stadsboerderij
Uiteindelijk wil Voorstee een stadsboerderij realiseren. De stadsboerderij is dé inspiratie- en verbindingsplek voor bewoners op het gebied van circulair wonen. Bewoners van Brandevoort kunnen hier terecht voor advies en worden meegenomen op ‘klimaatavontuur’ om zich bewust te worden van de uitdaging waarvoor we als samenleving staan. Daarmee wil de stichting de klimaattransitie een impuls geven. De stadsboerderij wordt ook een fysieke ontmoetingsplek, sociale werkplaats en verbindingsplek.

Geïnteresseerd in de buurttuin? Gewoon om een kijkje te nemen, of om zelf de handen uit de mouwen te steken? Bezoek de website van Voorstee.

EIGENAAR PROJECT

Voorstee

PARTNERS

BSD

PROGRAMMALIJNEN

Sociale en veilige wijk | Gezonde wijk

MEER INFORMATIE

Modulaire en duurzame woningen aan Telkesveld

telkesveld

Modulaire en duurzame woningen

In het voorjaar van 2022 verwelkomde De wijk van de toekomst de eerste bewoners. Ontwikkelaar mHome realiseert in totaal 52 woningen aan het Telkesveld. Het gaat om modulaire, duurzame en comfortabele 3-kamerwoningen, geschikt voor 1 à 2-persoons huishoudens. De geprefabriceerde huurwoningen zijn gemaakt van uitsluitend duurzame en natuurlijke materialen. Vertrekpunt hierbij is gebouwen te ontwikkelen die circulair, energiezuinig en comfortabel zijn. Hierdoor heeft een ‘mHome’ een gezond binnenklimaat en direct een positieve invloed op zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid van de bewoners.

Sociale innovatie
In het opbouwen van de buurt Telkesveld, staan de bewoners centraal. Iedereen is welkom en bewoners kunnen op hun eigen manier iets toevoegen aan de gemeenschap. Denk hierbij aan een gezamenlijke tuin onderhouden, klusjes doen voor de buren en meedenken over de inrichting van de gemeenschappelijk ruimte die in de buurt staat. mHome bouwt samen met de bewoners aan een buurt waarin buurtgenoten elkaar opzoeken om hun leefomgeving vorm te geven en tot leven te brengen. En daarmee sluit het project Telkesveld goed aan bij de uitgangspunten van De wijk van de toekomst.

Bouwen met vaste blokjes
De vrije sector huurwoningen zijn er in twee types woningindeling. Beide types hebben een oppervlakte van ongeveer 52 vierkante meter. Alleen de indeling verschilt, omdat er ‘verspringend’ wordt gebouwd met het op elkaar plaatsen van de modules. De woningen zijn modulair en makkelijk aan elkaar te schakelen, vergelijkbaar met bouwen met legoblokjes. Een hoge mate van standaardisatie wordt gecombineerd met flexibiliteit en creativiteit. Daarnaast zijn de mHomes makkelijk herplaatsbaar en herbruikbaar, Zo kan een unit die eerst als bijvoorbeeld  bezoekerscentrum fungeert, later als  woning worden gebruikt of van  woning naar een kantoor.

Kijk voor meer informatie over de woningen en inschrijvingen op de website van Telkesveld.

EIGENAAR PROJECT

mHome

PARTNERS

ORO | Twinstone

PROGRAMMALIJNEN

Participatie | Circulaire wijk

MEER INFORMATIE

CASA 1.0: volop innovatie in sociale huurwoningen

CASA 1.0

Volop innovatie in sociale huurwoningen

CASA 1.0 is het eerste gebouw dat in De wijk van de toekomst is gebouwd en opgeleverd (2021). Het complex bestaat uit drie innovatieve en sociale huurappartementen. CASA staat voor Comfortable, Affordable, Sustainable Alternative en is ontwikkeld door een team studenten van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De studenten wilden graag een comfortabel, betaalbaar en duurzaam alternatief voor sociale huurwoningen realiseren. Het idee kwam van Antoine Post, student Natuurkunde. Hij hoorde veel over duurzame ontwikkelingen, maar zag dat niet terug in doorsnee woningen. Samen met andere studenten besloot hij de ideeën over het ontwerpen van een duurzame woning vorm te geven. Ze richtten het studententeam CASA op en ontwikkelden én bouwden samen met het Eindhovense bouwbedrijf Hurks en woningcorporatie Woonbedrijf, CASA 1.0.

Piekbelasting voorkomen
Het betonloze complex – gemaakt van staal en volledig herbruikbaar hout – heeft een innovatief klimaatsysteem. Het geheim hierachter bevindt zich onder het huis: het gaat om een waterbassin van 104 kubieke meter. De warmtepomp onttrekt in de zomer warmte uit de woning, die vervolgens wordt gebruikt om het bassin onder het huis te verwarmen. Die warmte wordt dan in de koude wintermaanden gebruikt om het hele huis te verwarmen. Er is via dit systeem dus geen sprake van overtollige energie in de zomer of een tekort in de winter. Zo wordt  een piekbelasting op het elektriciteitsnet voorkomen. De energie die de warmtepomp gebruikt is afkomstig van het energiedak, dat via een zonnepaneel en zonneboiler zowel elektriciteit als warmte opwekt. CASA 1.0 bestaat daarmee in feite uit drie nul-op-de-meter-woningen.

De service core
De verwarming en verschillende technieken komen samen in het hart van het huis: de service core. Om alle systemen met elkaar te kunnen laten communiceren en aan te sturen, ontwierp Team CASA zelf de regeltechniek. CASA 1.0 bestaat uit modulaire eenheden waarbij weinig lijm wordt gebruikt. Hierdoor worden sloopkosten geminimaliseerd en hergebruik van materialen geoptimaliseerd. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van beton, vanwege de impact op het milieu. Dankzij het principe van ‘Slimbouwen’ is materiaalverbruik, afval, en CO2 uitstoot tijdens de bouw verminderd.

Vervolg in De wijk van de toekomst
Het concept van CASA 1.0 wordt nu door ontwikkeld door Integer Technologies, een start up van de voormalige TU/e studenten. Woonbedrijf wil meerdere ‘CASA complexen’ in De wijk van de toekomst realiseren. 

Meer info over de woning en techniek vind je op de site van Integer Technologies.

Kijk ook eens op de site van Team CASA om te zien  aan welke projecten de studenten nu werken.

EIGENAAR PROJECT

Team CASA | Integer Technologies

PARTNERS

Woningcorporatie Woonbedrijf, Hurks, TU/e, gemeente Helmond en vele andere partners

PROGRAMMALIJNEN

 Circulaire wijk | Digitale wijk | Wijk met energie