Voorstee groeiplaats: van buurttuin tot stadsboerderij

Voorstee groeiplaats

Van buurttuin tot stadsboerderij

Voorstee is de overkoepelende stichting voor groene initiatieven in de wijk Brandevoort. Als een van de initiatiefnemers binnen Brainport Smart District ontwikkelt de stichting een Stadsboerderij in De wijk van de toekomst: een multifunctioneel centrum voor een sociaal en duurzaam Helmond.

Nieuwe plek
De buurttuin die de stichting een aantal jaren geleden aanlegde in Brandevoort heeft al een nieuwe plek gekregen in De wijk van de toekomst. In de tuin van de kantoorboerderij van BSD wordt flink getuinierd door bewoners van Brandevoort. Ook organiseert de stichting hier activiteiten zoals de Pizzatuin, waar groepen zelf pizza’s kunnen bakken.

Stadsboerderij
Uiteindelijk wil Voorstee een stadsboerderij realiseren. De stadsboerderij is dé inspiratie- en verbindingsplek voor bewoners op het gebied van circulair wonen. Bewoners van Brandevoort kunnen hier terecht voor advies en worden meegenomen op ‘klimaatavontuur’ om zich bewust te worden van de uitdaging waarvoor we als samenleving staan. Daarmee wil de stichting de klimaattransitie een impuls geven. De stadsboerderij wordt ook een fysieke ontmoetingsplek, sociale werkplaats en verbindingsplek.

Geïnteresseerd in de buurttuin? Gewoon om een kijkje te nemen, of om zelf de handen uit de mouwen te steken? Bezoek de website van Voorstee.

EIGENAAR PROJECT

Voorstee

PARTNERS

BSD

PROGRAMMALIJNEN

Sociale en veilige wijk | Gezonde wijk

MEER INFORMATIE

Modulaire en duurzame woningen aan Telkesveld

telkesveld

Modulaire en duurzame woningen

In het voorjaar van 2022 verwelkomde De wijk van de toekomst de eerste bewoners. Ontwikkelaar mHome realiseert in totaal 52 woningen aan het Telkesveld. Het gaat om modulaire, duurzame en comfortabele 3-kamerwoningen, geschikt voor 1 à 2-persoons huishoudens. De geprefabriceerde huurwoningen zijn gemaakt van uitsluitend duurzame en natuurlijke materialen. Vertrekpunt hierbij is gebouwen te ontwikkelen die circulair, energiezuinig en comfortabel zijn. Hierdoor heeft een ‘mHome’ een gezond binnenklimaat en direct een positieve invloed op zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid van de bewoners.

Sociale innovatie
In het opbouwen van de buurt Telkesveld, staan de bewoners centraal. Iedereen is welkom en bewoners kunnen op hun eigen manier iets toevoegen aan de gemeenschap. Denk hierbij aan een gezamenlijke tuin onderhouden, klusjes doen voor de buren en meedenken over de inrichting van de gemeenschappelijk ruimte die in de buurt staat. mHome bouwt samen met de bewoners aan een buurt waarin buurtgenoten elkaar opzoeken om hun leefomgeving vorm te geven en tot leven te brengen. En daarmee sluit het project Telkesveld goed aan bij de uitgangspunten van De wijk van de toekomst.

Bouwen met vaste blokjes
De vrije sector huurwoningen zijn er in twee types woningindeling. Beide types hebben een oppervlakte van ongeveer 52 vierkante meter. Alleen de indeling verschilt, omdat er ‘verspringend’ wordt gebouwd met het op elkaar plaatsen van de modules. De woningen zijn modulair en makkelijk aan elkaar te schakelen, vergelijkbaar met bouwen met legoblokjes. Een hoge mate van standaardisatie wordt gecombineerd met flexibiliteit en creativiteit. Daarnaast zijn de mHomes makkelijk herplaatsbaar en herbruikbaar, Zo kan een unit die eerst als bijvoorbeeld  bezoekerscentrum fungeert, later als  woning worden gebruikt of van  woning naar een kantoor.

Kijk voor meer informatie over de woningen en inschrijvingen op de website van Telkesveld.

EIGENAAR PROJECT

mHome

PARTNERS

ORO | Twinstone

PROGRAMMALIJNEN

Participatie | Circulaire wijk

MEER INFORMATIE

Fabulos: zelfrijdende shuttle

fabulos

Fabulos: zelfrijdende shuttle

fabulos
Zelfrijdende minibus

Van januari tot en met maart 2021 is in Helmond de proef met de zelfrijdende minibus uitgevoerd. Mét reizigers, conform coronarichtlijnen en tussen het verkeer. Zonder chauffeur, maar met een veiligheidssteward die continu meekijkt en kan ingrijpen als het nodig is. Inmiddels is de proef afgrond en wordt er gewerkt aan een vervolg. Lees verder voor meer informatie over de uitgevoerde proef en bekijk de film voor het vervolg.

Makers van de toekomst

Helmond is als onderdeel van de regio Brainport Eindhoven binnen Europa een voorloper op gebied van slimme mobiliteit. Samen met het bedrijfsleven, overheden, onderwijs en kennisinstellingen wordt nieuwe technologie in Helmond ontwikkeld én toegepast, op straat en op de Automotive Campus. Dat is niet de enige reden waarom gemeente Helmond deelneemt aan de proef. “De stad groeit, dus ook het vervoer neemt toe”, aldus wethouder Antoinette Maas. “We willen een verkeersveilige, bereikbare, groene en schone stad zijn met duurzame vormen van vervoer voor iedereen. Helmond is een fietsstad met maar liefst vier treinstations, maar het busvervoer staat onder druk. Zelfrijdend vervoer kan hiervoor in de toekomst een oplossing zijn. Daarom investeren we samen met Europa, de regio Brainport Eindhoven en het Zuid-Nederlandse programma SmartwayZ.NL in slimme mobiliteitsoplossingen zoals deelmobiliteit en zelfrijdend vervoer”.

Europees project
De Europese Commissie, Regio Deal Brainport Eindhoven en de gemeente Helmond maken de proef financieel mogelijk. De proef is onderdeel van het Europese project FABULOS dat in Noorwegen, Finland, Griekenland, Estland en Nederland wordt uitgevoerd om deze nieuwe, duurzame vormen van vervoer te ontwikkelen en testen. De pilot in Helmond wordt uitgevoerd door het internationale consortium SAGA uit Noorwegen en Finland. The Future Mobility Network is het Nederlandse bedrijf dat lokaal de ingebruikname organiseert van het voertuig van de Franse fabrikant Navya. RDW beoordeelt op de minibus de weg op mag. Daarnaast werken tal van nationale organisaties mee: Brainport Smart District, Automotive Campus Helmond, Brandweer Brabant-Zuidoost, politie, onderzoekscentrum TNO, Fontys Hogescholen, Breda University of Applied Sciences, provincie Noord-Brabant, SmartwayZ.NL, Hermes, Aon en Hanenberg Wegenbouw.

Fabulos shuttle

EIGENAAR PROJECT

gemeente Helmond

PARTNERS

BSD | The Future Mobility Network

PROGRAMMALIJNEN

Mobiliteit

MEER INFORMATIE

Data Governance

verantwoord omgaan met data

Data Governance

Data Governance: Verantwoord gebruik van data binnen Brainport Smart District

Hoe gaan we op een veilige en verantwoorde manier met data om? Datagebruik is, mede naar aanleiding van de discussies rondom de Corona App, steeds meer onderwerp van een brede publiek discussie. Binnen Brainport Smart District (BSD) zijn we al langer bezig met het onderwerp, met in ons achterhoofd de vraag: hoe gaan we bewoners van BSD maximaal zeggenschap geven over het gebruik van data in hun slimme woon- en werkwijk?

verantwoord omgaan met data

Project Data Governance
Tijdens het BSD Business Network Event van 25 juni 2020 stond Cathalijne Dortmans, wethouder in Helmond en voorzitter van de Stichting Brainport Smart District uitgebreid stil bij hoe we het gebruik van data in BSD op een zo verantwoord mogelijke manier willen laten plaatsvinden met maximale zeggenschap voor bewoners. Peter Portheine, directeur van de Stichting BSD, lichtte toe dat het onderwerp data al een hoge prioriteit heeft in de programmering van Brainport Smart District. Er is een apart project Data Governance ingericht dat als doelstelling heeft om een verantwoord gebruik van data en technologie te waarborgen.

Bewoners zijn geen onderdeel van het experiment van een techbedrijf
Wat Brainport Smart District uniek maakt, is dat het te ontwikkelen gebied zowel letterlijk als figuurlijk een greenfield is. BSD is een wijk in wording: zowel de huizen als de (digitale) infrastructuur zijn nog in ontwikkeling. Uniek is ook dat BSD is ontstaan uit een samenwerking van zowel overheidsorganisaties en kennisinstellingen en dat we niet zijn verbonden aan één of enkele techbedrijven. Op andere plekken waar geëxperimenteerd wordt met smart cities of districts is dat wel vaak het geval.

Principes en afspraken in een Data Manifest
BSD wordt gemaakt samen met verschillende bedrijven. Voor het afsluiten van samenwerkingsovereenkomsten met deze bedrijven hebben we een Data Manifest opgesteld. Het legt een twintigtal principes en intenties vast rondom het verwerken en gebruik van data en de toegang tot en het gebruik van de digitale infrastructuur. Van partijen die participeren in de ontwikkeling van BSD wordt gevraagd om maximale inspanning te leveren om de ambities van het Data Manifest te realiseren. Door het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met BSD worden zij geacht ook de ambities in het Data Manifest te onderschrijven.

Moreel kompas
Het Data Manifest is een levend document. We zijn namelijk bezig met innoveren en niet alles is op voorhand al vast te leggen. Wat vandaag ‘state of the art’ technologie is, kan morgen verouderd zijn. Het Data Advisory Team (voorheen Data Governance Board) heeft onder andere de taak om er op toe te zien dat we de juiste discussies voeren wat betreft inzet van technologie en hoe we daarbij binnen de kaders van de wet blijven handelen.

Maar het gaat niet alleen om technische en juridische vraagstukken. Het gaat vaak juist om vraagstukken van een geheel andere orde. Bijvoorbeeld: gaan we ons anders gedragen als we weten dat ons gedrag gemonitord kan worden? Wat zijn de voorwaarden waarbinnen technologie ingezet kan worden en wie bepaalt deze voorwaarden? Heiligt het doel alle middelen? Dit vraagt om inzet van externe deskundigen op het terrein van ethiek, sociologie, gedragswetenschappen, big data etc. Door een Ethisch team in te stellen waarin al deze disciplines vertegenwoordigd zijn, hebben we bij BSD een moreel kompas dat ervoor zorgt dat we de juiste koers blijven varen.

Ethisch team en Data Advisory Team

Het Ethisch team is inmiddels samengesteld en alle leden zijn in december 2020 benoemd door het Stichtingsbestuur. De benoeming van het Data Advisory Team vindt binnenkort plaats.  

EIGENAAR PROJECT

Brainport Smart District

PARTNERS

PROGRAMMALIJNEN

 Digitale wijk

Smart Cities Innovation Space

Smart Cities Innovation Space

Smart Cities Innovation Space

Het Smart Cities Innovation Space is een innovatiehub waar naast technische vaardigheden en inhoudelijke kennis ook 21st century kills centraal staan, zoals systeemdenken, interdisciplinaire samenwerking en een ondernemende houding. Binnen het Smart Cities Innovation Space werken studenten, onderzoekers, overheden en bedrijven gezamenlijk aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen, specifiek op het gebied van Smart Cities. 

Het Smart Cities Innovation Space is een community die interdisciplinair hands-on, op uitdagingen gebaseerd leren, engineeringontwerp en ondernemerschap ontwikkelt en mogelijk maakt. We bieden een plek waar studenten leren omgaan met complexe maatschappelijke en industriële uitdagingen, innovatieve projecten ontwikkelen met onderzoekers, bedrijven en andere belanghebbenden. Bovendien biedt het ruimte en ondersteuning voor docenten die hands-on cursussen ontwikkelen en aanbieden en willen bijdragen aan innovatie in het onderwijs.

EIGENAAR PROJECT

Eindhoven University of Technology

PARTNERS

OPZuid | Europese Unie | Provincie Noord-Brabant | Techno Broker | Omines | Team CASA | VIRTue

PROGRAMMALIJNEN

circulaire wijk | participatieve wijk | sociaal en veilige wijk | gezonde wijk | digitale wijk | mobiele wijk | wijk met energie

Wij zijn IN

Wij zijn IN

Wij zijn IN

Hoe wil jij leven, in de maatschappij van vandaag én die van morgen? 

Het woonconcept Wij zijn IN is  gericht op samenwerking tussen en met (toekomstige) bewoners die méér willen dan een standaard woonproduct. 

Innovatie, samenwerking en duurzaamheid staan centraal in de ambities van de Brainport regio. Wij zijn IN wil daarom samen het woonconcept ontwikkelen voor BSD, waarbij technologie, data en toekomstgerichtheid als uitgangspunten worden meegenomen.

Vanaf het eerste moment gaan (toekomstige) bewoners het ontwerp samen in, beslissen mee over BSD en het toepassen van nieuwe technieken. Bewoners zijn actief betrokken en samen verantwoordelijk voor hun eigen omgeving.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

Denk mee!

De eerste stap om van Wij zijn IN een succes te maken, is het aantrekken van (toekomstige) bewoners. Hoe meer mensen zich meedoen en enthousiast zijn, des te groter de kans dat het concept doorgaat.

Meld je aan bij WijzijnIN.nl en vul de vragenlijst IN!

Door je in te schrijven word je op de hoogte gehouden van het project en word je betrokken bij nieuwe ontwikkelingen.

EIGENAAR PROJECT

Cedrus Vastgoed en Pauwert Vastgoed

PARTNERS

TU/e

PROGRAMMALIJNEN

circulaire wijk | participatieve wijk | sociaal en veilige wijk | gezonde wijk | digitale wijk | mobiele wijk | wijk met energie

MEER INFORMATIE

Circulair gemengde duurzame wijk

Circulair gemengde duurzame wijk

Circulair gemengde duurzame wijk

Het consortium van DGVGroup draagt bij met een duurzame smart circulaire wijk geïntegreerd in een hoogwaardig landschap en een natuur die voorziet in voedsel.

De wijk is zodanig ontworpen dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke omstandigheden (zonrotatie in zomer en winter, windrichtingen, noord- en zuidkant van de woning, bodemgesteldheid, etc.). Door slim ontwerpen en procesmanagement wordt een optimale combinatie van lowtech en hightech oplossingen gecombineerd: met het goede uit het verleden, het comfort van nu en klaar voor de toekomst.

Disruptieve projectontwikkeling, duurzame architectuur, materiaalkeuze, circulair infraontwerp, energiebalancering, watergebruik, lokale voedselproductie, circulair (bio)afval gebruik. Het team van DGVGroup heeft dit onder andere ontwikkeld voor ReGen Villages. De wijk die we binnen Brainport Smart District Helmond neerzetten is energieleverend, dringt de CO2 voetprint terug en draagt bij aan gezondheid en welzijn van haar bewoners. Wij creëren samen met bewoners en samenwerkingspartners “De Bloesem van Brainport” een circulaire geïntegreerde wijk met gebied overstijgende functies voor  voedselproductie, waterzuivering en circulaire infrastructuur.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

EIGENAAR PROJECT

DGVGroup

PARTNERS

Natrufied architecture | Weever bouw | Biopolus | Duurzame Kost | NTP

PROGRAMMALIJNEN

circulaire wijk | participatieve wijk | sociaal en veilige wijk | gezonde wijk | digitale wijk | mobiele wijk | wijk met energie

MEER INFORMATIE

De kaswoningen van CC-Studio

De kaswoningen van CC-Studio

De kaswoningen van CC-Studio

KasCo is een circulair woongebied waar voedsel, energie en wonen hand in hand gaan. Hier woon je in een energiezuinige woning in een kas met verse groente en fruit direct naast de voordeur.

Het constructieskelet van de kaswoning is van hout en demontabel. Door de scheiding tussen drager en inbouw heeft het gebouw een sterk adaptief vermogen. Dat geeft vrijheid om binnen de uniforme kasschil een unieke, persoonlijke woning te realiseren waarbij de bewoner zijn eigen woning ontwerpt.

De wind- en waterdichte schil biedt vele andere voordelen: ademende gevels, veel buitenruimte in de kas en integratie van planten (urban-farming). Het bewijs is er: de eerste KasCo staat al in Amsterdam.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

EIGENAAR PROJECT

CC-Studio

PARTNERS

PROGRAMMALIJNEN

participatieve wijk | gezonde wijk | wijk met energie

MEER INFORMATIE

Brandevoort LAB

Brandevoort LAB

ondersteunend21.jpg
Gezocht: innovatieve inwoners voor ons Brandevoort LAB!

In het Brandevoort LAB van Brainport Smart District worden bewoners van de huidige wijk Brandevoort uitgenodigd en uitgedaagd om mee te denken over nieuwe producten en diensten, die in de nieuwe en slimme wijk Brandevoort gerealiseerd gaan worden. 

Het Brandevoort LAB is een zogenoemd living lab voor het wonen van de toekomst. Samen met bewoners van het huidige Brandevoort zullen de stichting Brainport Smart District en haar partners (kennisinstellingen en bedrijven) innovatieve concepten en producten testen, ideeën verfijnen ende toekomst verkennen, zowel online als offline.

Door onze co-creatieve en participatieve manier van werken zorgen we er samen voor dat innovaties voor de nieuwe wijk straks goed aansluiten bij de wensen, behoeften en het dagelijks leven van bewoners.

Hoe je mee kunt doen aan het Brandevoort LAB zal per project verschillen, afhankelijk van wat jij wil en wat een organisatie wil weten of testen. Het kan bijvoorbeeld een enquête zijn, een producttest of een bijeenkomst met bewoners om de wensen en ideeën boven tafel te krijgen.

We richten ons in het Brandevoort LAB op een gezonde wijk, een sociale en veilige wijk, een wijk met slimme mobiliteit, een wijk waarin data eigendom van de bewoner is, een energie plus wijk, een wijk die slim om gaat met water, een circulaire wijk of op een combinatie van deze thema’s.

Het Brandevoort LAB gaat in de zomer van 2019 van start. Heb je interesse om samen met ons en onze partners aan de slag te gaan? Heb jij ideeën over slim wonen en werken? wil jij met ons nieuwe concepten, technieken en materialen ontwikkelen, testen en evalueren? En wil jij weten welke nieuwe ontwikkelingen en innovaties er al zijn op het gebied van energie, mobiliteit, data, veiligheid, gezondheid en/of circulair bouwen? Meld je dan hier aan.

EIGENAAR PROJECT

Brainport Smart District

PARTNERS

Morgenmakers

PROGRAMMALIJNEN

participatie

MEER INFORMATIE

BSD Smartwalk route

BSD Smartwalk route

Website-iPunch-1.jpg
MG_0511.jpg
BvOF-Eindhoven-E-Fit-Zone-schaatsen-lr-1.jpg
BSD Smartwalk route

Embedded Fitness ontwikkelt interactieve bewegingsconcepten. Het bedrijf koppelt sensoren en communicatietechnologie aan bewegingsapparatuur waardoor mensen op een leuke manier worden uitgedaagd in beweging te komen.

In BSD richt Embedded Fitness zich op het ontwikkelen van een Smartwalk route in de wijk. Middels SmartStones (paaltjes met beacon) die verbinding kunnen maken met de smartphone kunnen gebruikers een route lopen door de wijk. De paaltjes geven via LED feedback aan een gebruiker die een spel/oefening heeft geselecteerd op de app.

De paaltjes werken met low power coponenten en kunnen via  een zonnecel worden opgeladen, zodat het systeem energieneutraal is.

Embedded Fitness is landelijk erkend als SportInnovator-centrum voor Bewegen in het Onderwijs. Het centrum fungeert als broedplaats voor kennisinstellingen, bedrijven, overheden en scholen, om middels technologische innovaties evidence based en positief bij te dragen aan sportparticipatie, het plezier in bewegen te verhogen en leerprestaties van jongeren te vergroten.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

EIGENAAR PROJECT

Embedded Fitness

PARTNERS

TU/e, Fontys Hogescholen, GBO Design

PROGRAMMALIJNEN

participatie | gezonde wijk | digitale wijk

MEER INFORMATIE