Data Governance

verantwoord omgaan met data

Data Governance

Data Governance: Verantwoord gebruik van data binnen Brainport Smart District

Hoe gaan we op een veilige en verantwoorde manier met data om? Datagebruik is, mede naar aanleiding van de discussies rondom de Corona App, steeds meer onderwerp van een brede publiek discussie. Binnen Brainport Smart District (BSD) zijn we al langer bezig met het onderwerp, met in ons achterhoofd de vraag: hoe gaan we bewoners van BSD maximaal zeggenschap geven over het gebruik van data in hun slimme woon- en werkwijk?

verantwoord omgaan met data

Project Data Governance
Tijdens het BSD Business Network Event van 25 juni 2020 stond Cathalijne Dortmans, wethouder in Helmond en voorzitter van de Stichting Brainport Smart District uitgebreid stil bij hoe we het gebruik van data in BSD op een zo verantwoord mogelijke manier willen laten plaatsvinden met maximale zeggenschap voor bewoners. Peter Portheine, directeur van de Stichting BSD, lichtte toe dat het onderwerp data al een hoge prioriteit heeft in de programmering van Brainport Smart District. Er is een apart project Data Governance ingericht dat als doelstelling heeft om een verantwoord gebruik van data en technologie te waarborgen.

Bewoners zijn geen onderdeel van het experiment van een techbedrijf
Wat Brainport Smart District uniek maakt, is dat het te ontwikkelen gebied zowel letterlijk als figuurlijk een greenfield is. BSD is een wijk in wording: zowel de huizen als de (digitale) infrastructuur zijn nog in ontwikkeling. Uniek is ook dat BSD is ontstaan uit een samenwerking van zowel overheidsorganisaties en kennisinstellingen en dat we niet zijn verbonden aan één of enkele techbedrijven. Op andere plekken waar geëxperimenteerd wordt met smart cities of districts is dat wel vaak het geval.

Principes en afspraken in een Data Manifest
BSD wordt gemaakt samen met verschillende bedrijven. Voor het afsluiten van samenwerkingsovereenkomsten met deze bedrijven hebben we een Data Manifest opgesteld. Het legt een twintigtal principes en intenties vast rondom het verwerken en gebruik van data en de toegang tot en het gebruik van de digitale infrastructuur. Van partijen die participeren in de ontwikkeling van BSD wordt gevraagd om maximale inspanning te leveren om de ambities van het Data Manifest te realiseren. Door het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met BSD worden zij geacht ook de ambities in het Data Manifest te onderschrijven.

Moreel kompas
Het Data Manifest is een levend document. We zijn namelijk bezig met innoveren en niet alles is op voorhand al vast te leggen. Wat vandaag ‘state of the art’ technologie is, kan morgen verouderd zijn. Het Data Advisory Team (voorheen Data Governance Board) heeft onder andere de taak om er op toe te zien dat we de juiste discussies voeren wat betreft inzet van technologie en hoe we daarbij binnen de kaders van de wet blijven handelen.

Maar het gaat niet alleen om technische en juridische vraagstukken. Het gaat vaak juist om vraagstukken van een geheel andere orde. Bijvoorbeeld: gaan we ons anders gedragen als we weten dat ons gedrag gemonitord kan worden? Wat zijn de voorwaarden waarbinnen technologie ingezet kan worden en wie bepaalt deze voorwaarden? Heiligt het doel alle middelen? Dit vraagt om inzet van externe deskundigen op het terrein van ethiek, sociologie, gedragswetenschappen, big data etc. Door een Ethisch team in te stellen waarin al deze disciplines vertegenwoordigd zijn, hebben we bij BSD een moreel kompas dat ervoor zorgt dat we de juiste koers blijven varen.

Ethisch team en Data Advisory Team

Het Ethisch team is inmiddels samengesteld en alle leden zijn in december 2020 benoemd door het Stichtingsbestuur. De benoeming van het Data Advisory Team vindt binnenkort plaats.  

EIGENAAR PROJECT

Brainport Smart District

PARTNERS

PROGRAMMALIJNEN

 Digitale wijk

Smart Cities Innovation Space

Smart Cities Innovation Space

Smart Cities Innovation Space

Het Smart Cities Innovation Space is een innovatiehub waar naast technische vaardigheden en inhoudelijke kennis ook 21st century kills centraal staan, zoals systeemdenken, interdisciplinaire samenwerking en een ondernemende houding. Binnen het Smart Cities Innovation Space werken studenten, onderzoekers, overheden en bedrijven gezamenlijk aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen, specifiek op het gebied van Smart Cities. 

Het Smart Cities Innovation Space is een community die interdisciplinair hands-on, op uitdagingen gebaseerd leren, engineeringontwerp en ondernemerschap ontwikkelt en mogelijk maakt. We bieden een plek waar studenten leren omgaan met complexe maatschappelijke en industriële uitdagingen, innovatieve projecten ontwikkelen met onderzoekers, bedrijven en andere belanghebbenden. Bovendien biedt het ruimte en ondersteuning voor docenten die hands-on cursussen ontwikkelen en aanbieden en willen bijdragen aan innovatie in het onderwijs.

EIGENAAR PROJECT

Eindhoven University of Technology

PARTNERS

OPZuid | Europese Unie | Provincie Noord-Brabant | Techno Broker | Omines | Team CASA | VIRTue

PROGRAMMALIJNEN

circulaire wijk | participatieve wijk | sociaal en veilige wijk | gezonde wijk | digitale wijk | mobiele wijk | wijk met energie

Brandevoort LAB

Brandevoort LAB

ondersteunend21.jpg
Gezocht: innovatieve inwoners voor ons Brandevoort LAB!

In het Brandevoort LAB van Brainport Smart District worden bewoners van de huidige wijk Brandevoort uitgenodigd en uitgedaagd om mee te denken over nieuwe producten en diensten, die in de nieuwe en slimme wijk Brandevoort gerealiseerd gaan worden. 

Het Brandevoort LAB is een zogenoemd living lab voor het wonen van de toekomst. Samen met bewoners van het huidige Brandevoort zullen de stichting Brainport Smart District en haar partners (kennisinstellingen en bedrijven) innovatieve concepten en producten testen, ideeën verfijnen ende toekomst verkennen, zowel online als offline.

Door onze co-creatieve en participatieve manier van werken zorgen we er samen voor dat innovaties voor de nieuwe wijk straks goed aansluiten bij de wensen, behoeften en het dagelijks leven van bewoners.

Hoe je mee kunt doen aan het Brandevoort LAB zal per project verschillen, afhankelijk van wat jij wil en wat een organisatie wil weten of testen. Het kan bijvoorbeeld een enquête zijn, een producttest of een bijeenkomst met bewoners om de wensen en ideeën boven tafel te krijgen.

We richten ons in het Brandevoort LAB op een gezonde wijk, een sociale en veilige wijk, een wijk met slimme mobiliteit, een wijk waarin data eigendom van de bewoner is, een energie plus wijk, een wijk die slim om gaat met water, een circulaire wijk of op een combinatie van deze thema’s.

Het Brandevoort LAB gaat in de zomer van 2019 van start. Heb je interesse om samen met ons en onze partners aan de slag te gaan? Heb jij ideeën over slim wonen en werken? wil jij met ons nieuwe concepten, technieken en materialen ontwikkelen, testen en evalueren? En wil jij weten welke nieuwe ontwikkelingen en innovaties er al zijn op het gebied van energie, mobiliteit, data, veiligheid, gezondheid en/of circulair bouwen? Meld je dan hier aan.

EIGENAAR PROJECT

Brainport Smart District

PARTNERS

Morgenmakers

PROGRAMMALIJNEN

participatie

MEER INFORMATIE

CASA 1.0: volop innovatie in sociale huurwoningen

CASA 1.0

Volop innovatie in sociale huurwoningen

CASA 1.0 is het eerste gebouw dat in De wijk van de toekomst is gebouwd en opgeleverd (2021). Het complex bestaat uit drie innovatieve en sociale huurappartementen. CASA staat voor Comfortable, Affordable, Sustainable Alternative en is ontwikkeld door een team studenten van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De studenten wilden graag een comfortabel, betaalbaar en duurzaam alternatief voor sociale huurwoningen realiseren. Het idee kwam van Antoine Post, student Natuurkunde. Hij hoorde veel over duurzame ontwikkelingen, maar zag dat niet terug in doorsnee woningen. Samen met andere studenten besloot hij de ideeën over het ontwerpen van een duurzame woning vorm te geven. Ze richtten het studententeam CASA op en ontwikkelden én bouwden samen met het Eindhovense bouwbedrijf Hurks en woningcorporatie Woonbedrijf, CASA 1.0.

Piekbelasting voorkomen
Het betonloze complex – gemaakt van staal en volledig herbruikbaar hout – heeft een innovatief klimaatsysteem. Het geheim hierachter bevindt zich onder het huis: het gaat om een waterbassin van 104 kubieke meter. De warmtepomp onttrekt in de zomer warmte uit de woning, die vervolgens wordt gebruikt om het bassin onder het huis te verwarmen. Die warmte wordt dan in de koude wintermaanden gebruikt om het hele huis te verwarmen. Er is via dit systeem dus geen sprake van overtollige energie in de zomer of een tekort in de winter. Zo wordt  een piekbelasting op het elektriciteitsnet voorkomen. De energie die de warmtepomp gebruikt is afkomstig van het energiedak, dat via een zonnepaneel en zonneboiler zowel elektriciteit als warmte opwekt. CASA 1.0 bestaat daarmee in feite uit drie nul-op-de-meter-woningen.

De service core
De verwarming en verschillende technieken komen samen in het hart van het huis: de service core. Om alle systemen met elkaar te kunnen laten communiceren en aan te sturen, ontwierp Team CASA zelf de regeltechniek. CASA 1.0 bestaat uit modulaire eenheden waarbij weinig lijm wordt gebruikt. Hierdoor worden sloopkosten geminimaliseerd en hergebruik van materialen geoptimaliseerd. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van beton, vanwege de impact op het milieu. Dankzij het principe van ‘Slimbouwen’ is materiaalverbruik, afval, en CO2 uitstoot tijdens de bouw verminderd.

Vervolg in De wijk van de toekomst
Het concept van CASA 1.0 wordt nu door ontwikkeld door Integer Technologies, een start up van de voormalige TU/e studenten. Woonbedrijf wil meerdere ‘CASA complexen’ in De wijk van de toekomst realiseren. 

Meer info over de woning en techniek vind je op de site van Integer Technologies.

Kijk ook eens op de site van Team CASA om te zien  aan welke projecten de studenten nu werken.

EIGENAAR PROJECT

Team CASA | Integer Technologies

PARTNERS

Woningcorporatie Woonbedrijf, Hurks, TU/e, gemeente Helmond en vele andere partners

PROGRAMMALIJNEN

 Circulaire wijk | Digitale wijk | Wijk met energie

Onderzoek naar gezondheid

Onderzoek naar gezondheid

gezonheid2-e1553180388246.jpg
gezondheid-1024.jpg
BSD-1024x565.jpg
Een-circulaire-wijk.jpg
Subsidieproject ZonMw

Hoe kan een wijk zijn bewoners – met diverse achtergronden en capaciteiten- fysiek en mentaal stimuleren om hun gezondheid te onderhouden en/of te verbeteren? Op zoek naar een omgevingsgerichte aanpak voor gezonde wijken is een consortium van acht partners onder penvoerderschap van prof.dr.ir. M.Mohammadi van de Technische Universiteit Eindhoven, aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een kennisagenda voor ‘Ruimte voor gezondheid’. Deze aanpak wordt toegepast in het nieuwe deel van Brandevoort, in Brainport Smart District.

EIGENAAR PROJECT

Consortium van acht partners 

PARTNERS

Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg Universiy – Tranzo, Stichting KIEN / KIEN Innovatiemeesters, Stichting Brainport Smart District, Gemeente Helmond, Coöperatie Slimmer Leven 2020, Peel Duurzaam Gezond, Sports & Technology, GGD.

PROGRAMMALIJNEN

participatie | gezonde wijk

Omines dataplatform

Verantwoord gebruik van Data binnen BSD

Omines dataplatform

smart-city-data-platform-1.jpg
smart-city-data-platform.jpg
Smart city data platform

Nieuwe mogelijkheden door het verbinden van data

Je wekker gaat eerder omdat het vandaag druk wordt, het stoplicht staat op groen als je eraan komt, de lantaarnpalen staan uit als er niemand buiten is, maar kunnen aan om je te helpen met hardlopen. Wat is het fijn als je ramen automatisch sluiten als er een wolk fijnstof voorbijkomt, of juist opengaan als de lucht fris en schoon is.

Het dataplatform maakt het mogelijk om real-time data van alle beschikbare sensoren te delen en combineren. Met datacombinaties kan men nieuwe toepassingen ontwikkelen en de wijk slimmer maken. Zoals data-gedreven politie-inzet, of slimmer maken van een woning op basis van data over energieconsumptie of luchtkwaliteit, of last mile verbeteringen.

De data wordt gedeeld en ontsloten onder voorwaarden die de eigenaar stelt. Hiermee waarborgt de data-eigenaar de privacy en regelgeving. Door continue innovatief te blijven en de nieuwste en beste tools te combineren, kunnen lange integratietrajecten tot het verleden behoren en zijn security en privacy by design gewaarborgd. Dit zorgt voor een laagdrempelig dataplatform dat voor iedereen toegankelijk is. Directeur Niels Keurentjes licht het project toe in dit filmpje

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

Onderzoek:

In een afstudeeronderzoek wordt bekeken in op welke manier mensen nu al gebruik maken van slimme apparaten. Het doel van de enquête is om te weten wat voor slimme apparaten mensen momenteel in huis hebben en hoe zij de bijgeleverde applicaties ervaren. 
De enquête neemt maximaal 5 minuten van je tijd in beslag. Geen slimme apparaten in huis? Dat is geen probleem, ook dan help je Omines enorm met je antwoorden!
Naar de enquête 

 

EIGENAAR PROJECT

Omines

PARTNERS

Technische Universiteit Eindhoven | 

PROGRAMMALIJNEN

Digitale wijk | 

MEER INFORMATIE