Voorstee groeiplaats: van buurttuin tot stadsboerderij

Voorstee groeiplaats

Van buurttuin tot stadsboerderij

Voorstee is de overkoepelende stichting voor groene initiatieven in de wijk Brandevoort. Als een van de initiatiefnemers binnen Brainport Smart District ontwikkelt de stichting een Stadsboerderij in De wijk van de toekomst: een multifunctioneel centrum voor een sociaal en duurzaam Helmond.

Nieuwe plek
De buurttuin die de stichting een aantal jaren geleden aanlegde in Brandevoort heeft al een nieuwe plek gekregen in De wijk van de toekomst. In de tuin van de kantoorboerderij van BSD wordt flink getuinierd door bewoners van Brandevoort. Ook organiseert de stichting hier activiteiten zoals de Pizzatuin, waar groepen zelf pizza’s kunnen bakken.

Stadsboerderij
Uiteindelijk wil Voorstee een stadsboerderij realiseren. De stadsboerderij is dé inspiratie- en verbindingsplek voor bewoners op het gebied van circulair wonen. Bewoners van Brandevoort kunnen hier terecht voor advies en worden meegenomen op ‘klimaatavontuur’ om zich bewust te worden van de uitdaging waarvoor we als samenleving staan. Daarmee wil de stichting de klimaattransitie een impuls geven. De stadsboerderij wordt ook een fysieke ontmoetingsplek, sociale werkplaats en verbindingsplek.

Geïnteresseerd in de buurttuin? Gewoon om een kijkje te nemen, of om zelf de handen uit de mouwen te steken? Bezoek de website van Voorstee.

EIGENAAR PROJECT

Voorstee

PARTNERS

BSD

PROGRAMMALIJNEN

Sociale en veilige wijk | Gezonde wijk

MEER INFORMATIE

Modulaire en duurzame woningen aan Telkesveld

telkesveld

Modulaire en duurzame woningen

In het voorjaar van 2022 verwelkomde De wijk van de toekomst de eerste bewoners. Ontwikkelaar mHome realiseert in totaal 52 woningen aan het Telkesveld. Het gaat om modulaire, duurzame en comfortabele 3-kamerwoningen, geschikt voor 1 à 2-persoons huishoudens. De geprefabriceerde huurwoningen zijn gemaakt van uitsluitend duurzame en natuurlijke materialen. Vertrekpunt hierbij is gebouwen te ontwikkelen die circulair, energiezuinig en comfortabel zijn. Hierdoor heeft een ‘mHome’ een gezond binnenklimaat en direct een positieve invloed op zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid van de bewoners.

Sociale innovatie
In het opbouwen van de buurt Telkesveld, staan de bewoners centraal. Iedereen is welkom en bewoners kunnen op hun eigen manier iets toevoegen aan de gemeenschap. Denk hierbij aan een gezamenlijke tuin onderhouden, klusjes doen voor de buren en meedenken over de inrichting van de gemeenschappelijk ruimte die in de buurt staat. mHome bouwt samen met de bewoners aan een buurt waarin buurtgenoten elkaar opzoeken om hun leefomgeving vorm te geven en tot leven te brengen. En daarmee sluit het project Telkesveld goed aan bij de uitgangspunten van De wijk van de toekomst.

Bouwen met vaste blokjes
De vrije sector huurwoningen zijn er in twee types woningindeling. Beide types hebben een oppervlakte van ongeveer 52 vierkante meter. Alleen de indeling verschilt, omdat er ‘verspringend’ wordt gebouwd met het op elkaar plaatsen van de modules. De woningen zijn modulair en makkelijk aan elkaar te schakelen, vergelijkbaar met bouwen met legoblokjes. Een hoge mate van standaardisatie wordt gecombineerd met flexibiliteit en creativiteit. Daarnaast zijn de mHomes makkelijk herplaatsbaar en herbruikbaar, Zo kan een unit die eerst als bijvoorbeeld  bezoekerscentrum fungeert, later als  woning worden gebruikt of van  woning naar een kantoor.

Kijk voor meer informatie over de woningen en inschrijvingen op de website van Telkesveld.

EIGENAAR PROJECT

mHome

PARTNERS

ORO | Twinstone

PROGRAMMALIJNEN

Participatie | Circulaire wijk

MEER INFORMATIE

Fabulos: zelfrijdende shuttle

fabulos

Fabulos: zelfrijdende shuttle

fabulos
Zelfrijdende minibus

Van januari tot en met maart 2021 is in Helmond de proef met de zelfrijdende minibus uitgevoerd. Mét reizigers, conform coronarichtlijnen en tussen het verkeer. Zonder chauffeur, maar met een veiligheidssteward die continu meekijkt en kan ingrijpen als het nodig is. Inmiddels is de proef afgrond en wordt er gewerkt aan een vervolg. Lees verder voor meer informatie over de uitgevoerde proef en bekijk de film voor het vervolg.

Makers van de toekomst

Helmond is als onderdeel van de regio Brainport Eindhoven binnen Europa een voorloper op gebied van slimme mobiliteit. Samen met het bedrijfsleven, overheden, onderwijs en kennisinstellingen wordt nieuwe technologie in Helmond ontwikkeld én toegepast, op straat en op de Automotive Campus. Dat is niet de enige reden waarom gemeente Helmond deelneemt aan de proef. “De stad groeit, dus ook het vervoer neemt toe”, aldus wethouder Antoinette Maas. “We willen een verkeersveilige, bereikbare, groene en schone stad zijn met duurzame vormen van vervoer voor iedereen. Helmond is een fietsstad met maar liefst vier treinstations, maar het busvervoer staat onder druk. Zelfrijdend vervoer kan hiervoor in de toekomst een oplossing zijn. Daarom investeren we samen met Europa, de regio Brainport Eindhoven en het Zuid-Nederlandse programma SmartwayZ.NL in slimme mobiliteitsoplossingen zoals deelmobiliteit en zelfrijdend vervoer”.

Europees project
De Europese Commissie, Regio Deal Brainport Eindhoven en de gemeente Helmond maken de proef financieel mogelijk. De proef is onderdeel van het Europese project FABULOS dat in Noorwegen, Finland, Griekenland, Estland en Nederland wordt uitgevoerd om deze nieuwe, duurzame vormen van vervoer te ontwikkelen en testen. De pilot in Helmond wordt uitgevoerd door het internationale consortium SAGA uit Noorwegen en Finland. The Future Mobility Network is het Nederlandse bedrijf dat lokaal de ingebruikname organiseert van het voertuig van de Franse fabrikant Navya. RDW beoordeelt op de minibus de weg op mag. Daarnaast werken tal van nationale organisaties mee: Brainport Smart District, Automotive Campus Helmond, Brandweer Brabant-Zuidoost, politie, onderzoekscentrum TNO, Fontys Hogescholen, Breda University of Applied Sciences, provincie Noord-Brabant, SmartwayZ.NL, Hermes, Aon en Hanenberg Wegenbouw.

Fabulos shuttle

EIGENAAR PROJECT

gemeente Helmond

PARTNERS

BSD | The Future Mobility Network

PROGRAMMALIJNEN

Mobiliteit

MEER INFORMATIE

Wij zijn IN

Wij zijn IN

Wij zijn IN

Hoe wil jij leven, in de maatschappij van vandaag én die van morgen? 

Het woonconcept Wij zijn IN is  gericht op samenwerking tussen en met (toekomstige) bewoners die méér willen dan een standaard woonproduct. 

Innovatie, samenwerking en duurzaamheid staan centraal in de ambities van de Brainport regio. Wij zijn IN wil daarom samen het woonconcept ontwikkelen voor BSD, waarbij technologie, data en toekomstgerichtheid als uitgangspunten worden meegenomen.

Vanaf het eerste moment gaan (toekomstige) bewoners het ontwerp samen in, beslissen mee over BSD en het toepassen van nieuwe technieken. Bewoners zijn actief betrokken en samen verantwoordelijk voor hun eigen omgeving.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

Denk mee!

De eerste stap om van Wij zijn IN een succes te maken, is het aantrekken van (toekomstige) bewoners. Hoe meer mensen zich meedoen en enthousiast zijn, des te groter de kans dat het concept doorgaat.

Meld je aan bij WijzijnIN.nl en vul de vragenlijst IN!

Door je in te schrijven word je op de hoogte gehouden van het project en word je betrokken bij nieuwe ontwikkelingen.

EIGENAAR PROJECT

Cedrus Vastgoed en Pauwert Vastgoed

PARTNERS

TU/e

PROGRAMMALIJNEN

circulaire wijk | participatieve wijk | sociaal en veilige wijk | gezonde wijk | digitale wijk | mobiele wijk | wijk met energie

MEER INFORMATIE

Circulair gemengde duurzame wijk

Circulair gemengde duurzame wijk

Circulair gemengde duurzame wijk

Het consortium van DGVGroup draagt bij met een duurzame smart circulaire wijk geïntegreerd in een hoogwaardig landschap en een natuur die voorziet in voedsel.

De wijk is zodanig ontworpen dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke omstandigheden (zonrotatie in zomer en winter, windrichtingen, noord- en zuidkant van de woning, bodemgesteldheid, etc.). Door slim ontwerpen en procesmanagement wordt een optimale combinatie van lowtech en hightech oplossingen gecombineerd: met het goede uit het verleden, het comfort van nu en klaar voor de toekomst.

Disruptieve projectontwikkeling, duurzame architectuur, materiaalkeuze, circulair infraontwerp, energiebalancering, watergebruik, lokale voedselproductie, circulair (bio)afval gebruik. Het team van DGVGroup heeft dit onder andere ontwikkeld voor ReGen Villages. De wijk die we binnen Brainport Smart District Helmond neerzetten is energieleverend, dringt de CO2 voetprint terug en draagt bij aan gezondheid en welzijn van haar bewoners. Wij creëren samen met bewoners en samenwerkingspartners “De Bloesem van Brainport” een circulaire geïntegreerde wijk met gebied overstijgende functies voor  voedselproductie, waterzuivering en circulaire infrastructuur.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

EIGENAAR PROJECT

DGVGroup

PARTNERS

Natrufied architecture | Weever bouw | Biopolus | Duurzame Kost | NTP

PROGRAMMALIJNEN

circulaire wijk | participatieve wijk | sociaal en veilige wijk | gezonde wijk | digitale wijk | mobiele wijk | wijk met energie

MEER INFORMATIE

De kaswoningen van CC-Studio

De kaswoningen van CC-Studio

De kaswoningen van CC-Studio

KasCo is een circulair woongebied waar voedsel, energie en wonen hand in hand gaan. Hier woon je in een energiezuinige woning in een kas met verse groente en fruit direct naast de voordeur.

Het constructieskelet van de kaswoning is van hout en demontabel. Door de scheiding tussen drager en inbouw heeft het gebouw een sterk adaptief vermogen. Dat geeft vrijheid om binnen de uniforme kasschil een unieke, persoonlijke woning te realiseren waarbij de bewoner zijn eigen woning ontwerpt.

De wind- en waterdichte schil biedt vele andere voordelen: ademende gevels, veel buitenruimte in de kas en integratie van planten (urban-farming). Het bewijs is er: de eerste KasCo staat al in Amsterdam.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

EIGENAAR PROJECT

CC-Studio

PARTNERS

PROGRAMMALIJNEN

participatieve wijk | gezonde wijk | wijk met energie

MEER INFORMATIE

Living Smart met Solarix

Living Smart met Solarix

11.jpg
Smart Living met Solarix

In een gebouwde omgeving van morgen, zoals Brainport Smart District, kennen we vele uitdagingen: het moet groener, gezonder en slimmer. Technologie biedt ons daarin veel mogelijkheden, maar is niet hét antwoord voor de toekomst.

Het gaat om de combinatie tussen schoonheid, data en slim ruimtegebruik, de verbinding tussen stad, gebouw en mens. Dat is wat Solarix doet. Wij transformeren zonne-energie tot design, geven gebouwen identiteit en creëren waarde voor de omgeving.

Solarix gelooft in een toekomst waarin alle gevels energie moeten opwekken. Daarom ontwerpt en ontwikkelt Solarix mooie, duurzame, innovatieve en multifunctionele gevels.

Solarix is een gevelsysteem dat de uitputting van hulpbronnen minimaliseert (duurzame materialen en verlichting, recyclebaar) en potentie maximaliseert (duurzame energie, data). Het gaat verder dan een gevelsysteem, het gaat over het vormgeven van technologie en de energietransitie op een voor mensen aantrekkelijke manier, het gaat over een dynamische stadsontwikkeling.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

EIGENAAR PROJECT

Studio Solarix

PARTNERS

PROGRAMMALIJNEN

wijk met energie | digitale wijk

MEER INFORMATIE

De Digital Twin van Geodan

De Digital Twin van Geodan

hololens_geomagine.jpg
Beleef Brainport Smart District met de Digital Twin

Voor Brainport Smart District maakte Geodan een ‘Digital Twin’; een identieke digitale kopie van de werkelijkheid.

Door een virtueel bezoek te brengen, kun je precies zien hoe de nieuwe wijk eruit komt te zien en de wijk ook echt beleven en begrijpen. Met behulp van slimme 3D-modellen, gebaseerd op allerlei data, krijg je een realistisch inkijkje in de impact van toekomstplannen.

Waar plaats je zonnepanelen, huizenrijen en fietspaden? De Digital Twin maakt ‘de Wijk van de Toekomst, die BSD nu nog is, écht concreet.

Het inzetten van de Digital Twin past uitstekend bij de manier waarop er binnen BSD omgegaan wordt met data. Het verbinden van data uit de fysieke leefomgeving en het beleven daarvan door bewoners, is wat Geodan betreft cruciaal om tot goede keuzes te komen bij de inrichting van die leefomgeving.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

EIGENAAR PROJECT

Geodan

PARTNERS

PROGRAMMALIJNEN

digitale wijk

MEER INFORMATIE

Slimme straatverlichting

Slimme straatverlichting

2-speelplaatsje.jpg
3-Intelligent-street-lights.jpg
Duurzame oplossingen met LED-verlichting

De moderne maatschappij verwacht dat hedendaagse bedrijven bijdragen aan het vergroten van duurzaamheid. LIC helpt haar klanten daarbij, wereldwijd, met op maat ontwikkelde sustainable solutions in LED-verlichting, gebouwautomatisering en duurzame energieoplossingen.

Lighting: de linking pin voor informatie

De straatverlichting wordt beheerd en aangestuurd middels het ‘Smart City Control System’, waardoor de complete ‘grid’ van verlichting centraal geregeld kan worden. Gewoon met een ‘klik’, waar ook ter wereld…

Hiermee kan de straatverlichting constant gemonitord worden, kunnen real time operationele data worden verkregen en kan per unit flexibel, per unit beslist worden wanneer, waar en hoeveel verlichting ingeschakeld, uitgeschakeld of gedimd moet worden. Maar daarnaast is de verlichting ook uit te rusten met allerlei sensoren om andere informatie (zoals luchtkwaliteit, gevaar, temperatuur, fijnstof, CO2-gehalte, etc) te vergaren.

Op deze manier verandert een verlichtingssysteem naar een nieuw wereldwijd netwerk, waarbij de lamp naar een intelligente gegevensdrager wordt, waarmee allerlei services kunnen worden geactiveerd om de leefbaarheid te verbeteren en de steden smart, safe en duurzaam te maken.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

EIGENAAR PROJECT

LIC Europe

PARTNERS

FourIQ

PROGRAMMALIJNEN

sociaal en veilige wijk | digitale wijk |

MEER INFORMATIE

Stedelijke visie van UNStudio

Stedelijke visie van UNStudio

UNStudio-BSD-Helmond-Autumn-Harvest-CopyrightPlomp-1-1920-1048.jpg
masterplan3.jpg
UNStudio-BSD-SundayBrunch-CopyrightPlomp-1-1920-1152.jpg
UNStudio-BSD-Lanterns-CopyrightPlomp-2-1920-1085.jpg
UNStudio-BSD-ItTakesAVillage-CopyrightPlomp-1-1920-1174.jpg
BSDopluchtfoto2.jpg
BSD10-copy.jpg
BSD6a.jpg

In de stedenbouwkundige visie door UNStudio ontwikkeld, is sprake van een reeks stroken (van noord naar zuid) die het plangebied verdeelt in een aantal delen, elk met een eigen bebouwingsdichtheid. In de plandelen met de hoogste dichtheid komen maximaal 60 woningen per hectare (gebouwen met 4-6 woonlagen). De woningen variëren van eengezinswoningen met 160 vierkante meter leefruimte tot appartementencomplexen met 60 vierkante meter leefruimte per appartement. In de wijk kunnen gedeelde voorzieningen komen, zoals keukens, tuinen, leesruimtes en fitnessvoorzieningen. Ook is er sprake van menging van wonen en werken, want er is voorzien in gedecentraliseerde bedrijfsruimte met kantoren en gedeelde werkruimtes, gericht op innovatieve samenwerking. De wijk krijgt in het hart een centraal park van ongeveer 12 hectare, met tuinen, natuurlandschap en sportvelden. Het park wordt het collectief bezit van de gebruikers: iedereen kan lid worden. Rond de buurten is 80 hectare beschikbaar voor voedselproductie (hightech landbouw), wateropslag, natuur en energieopwekking.

Kijk hier naar de stedelijke visie (pdf)

Kijk hier naar onze  3D-visualisatie

EIGENAAR PROJECT

UNStudio

PARTNERS

UNStudio, Felixx Landscape Architects & Planners, Metabolic, UNSense, Habidatum

PROGRAMMALIJNEN

Digitale wijk | circulaire wijk |wijk met energie | participatie | mobiele wijk| gezonde wijk

MEER INFORMATIE