Modulaire en duurzame woningen aan Telkesveld

telkesveld

Modulaire en duurzame woningen

In het voorjaar van 2022 verwelkomde De wijk van de toekomst de eerste bewoners. Ontwikkelaar mHome realiseert in totaal 52 woningen aan het Telkesveld. Het gaat om modulaire, duurzame en comfortabele 3-kamerwoningen, geschikt voor 1 à 2-persoons huishoudens. De geprefabriceerde huurwoningen zijn gemaakt van uitsluitend duurzame en natuurlijke materialen. Vertrekpunt hierbij is gebouwen te ontwikkelen die circulair, energiezuinig en comfortabel zijn. Hierdoor heeft een ‘mHome’ een gezond binnenklimaat en direct een positieve invloed op zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid van de bewoners.

Sociale innovatie
In het opbouwen van de buurt Telkesveld, staan de bewoners centraal. Iedereen is welkom en bewoners kunnen op hun eigen manier iets toevoegen aan de gemeenschap. Denk hierbij aan een gezamenlijke tuin onderhouden, klusjes doen voor de buren en meedenken over de inrichting van de gemeenschappelijk ruimte die in de buurt staat. mHome bouwt samen met de bewoners aan een buurt waarin buurtgenoten elkaar opzoeken om hun leefomgeving vorm te geven en tot leven te brengen. En daarmee sluit het project Telkesveld goed aan bij de uitgangspunten van De wijk van de toekomst.

Bouwen met vaste blokjes
De vrije sector huurwoningen zijn er in twee types woningindeling. Beide types hebben een oppervlakte van ongeveer 52 vierkante meter. Alleen de indeling verschilt, omdat er ‘verspringend’ wordt gebouwd met het op elkaar plaatsen van de modules. De woningen zijn modulair en makkelijk aan elkaar te schakelen, vergelijkbaar met bouwen met legoblokjes. Een hoge mate van standaardisatie wordt gecombineerd met flexibiliteit en creativiteit. Daarnaast zijn de mHomes makkelijk herplaatsbaar en herbruikbaar, Zo kan een unit die eerst als bijvoorbeeld  bezoekerscentrum fungeert, later als  woning worden gebruikt of van  woning naar een kantoor.

Kijk voor meer informatie over de woningen en inschrijvingen op de website van Telkesveld.

EIGENAAR PROJECT

mHome

PARTNERS

ORO | Twinstone

PROGRAMMALIJNEN

Participatie | Circulaire wijk

MEER INFORMATIE

Connect SME: Grensoverschrijdend samenwerken

Connect SME: Grensoverschrijdend samenwerken

Waarvoor staat ConnectSME?

Brainport Smart District is één van de zes proeftuinen in Nederland en Vlaanderen die deelnemen aan ConnectSME. Het stimuleren van innovatietrajecten van MKB- en KMO-bedrijven om hun innovaties sneller naar de markt te brengen en zo CO2-reducties te maximaliseren, is het doel. 

Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, is het van belang dat duurzame technologische innovaties sneller hun weg naar de markt vinden. Voor veel KMO’s en MKB-en die duurzame technologieën ontwikkelen in Vlaanderen en Nederland, is het moeilijk om de zogeheten ‘Vallei des Doods’ te overbruggen. Er is vaak een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal nodig om het innovatief product naar commerciële schaal te brengen, terwijl potentiële klanten nog niet durven te investeren in de innovatieve producten. Daarnaast is het van belang om de juiste technologieën te selecteren die op lange termijn CO2-reducties zullen maximaliseren.

Hoe werkt het?

Met een consortium van zes proeftuinen en twee clusters, faciliteert het ConnectSME project demonstratieprojecten voor duurzame technologische innovaties in Vlaanderen en Zuid-Nederland. De proeftuinen bieden een ontwikkelings- en demonstratie-omgeving voor innovatieve technologieën, volgens een gebruikersgericht, open innovatie-ecosysteem.

Geselecteerde KMO’s en MKB-en ontvangen vouchers waarmee ze advies krijgen en de kans om hun innovatie in deze fysieke testomgeving te demonstreren en te ontwikkelen. Door drempels voor grensoverschrijdende samenwerking weg te nemen, wil ConnectSME de marktintroductiekansen van innovatieve technologieën in de grensregio Vlaanderen-Nederland verbeteren.

Wie kan deelnemen?

Het ConnectSME-project richt zich op Vlaamse en Nederlandse KMO’s en MKB-bedrijven.

Herken jij je in onderstaande punten? Schrijf je dan zeker in:

  • Je bent actief in de grensregio. Meer informatie op www.grensregio.eu
  • Je ontwikkelt technologie die CO2-reductie en de klimaatdoelstellingen bevordert
  • Je focust met je technologie op energie of is daaraan gerelateerd
  • Je hebt je innovatie reeds ontwikkeld en zoekt naar een manier om die te schalen
  • Jouw innovatie is nieuw in de grensregio

Meer lezen?

Download de flyer over ConnectSME met meer informatie. 

EIGENAAR PROJECT

ConnectSME

PARTNERS

Thorsite (VITO), Snowball en Green Energy Park in Vlaanderen

The Green Village (TU Delft), Future Energy Lab Metalot (TU Eindhoven) en Brainport Smart District in Nederland

PROGRAMMALIJNEN

Wijk met energie

Wij zijn IN

Wij zijn IN

Wij zijn IN

Hoe wil jij leven, in de maatschappij van vandaag én die van morgen? 

Het woonconcept Wij zijn IN is  gericht op samenwerking tussen en met (toekomstige) bewoners die méér willen dan een standaard woonproduct. 

Innovatie, samenwerking en duurzaamheid staan centraal in de ambities van de Brainport regio. Wij zijn IN wil daarom samen het woonconcept ontwikkelen voor BSD, waarbij technologie, data en toekomstgerichtheid als uitgangspunten worden meegenomen.

Vanaf het eerste moment gaan (toekomstige) bewoners het ontwerp samen in, beslissen mee over BSD en het toepassen van nieuwe technieken. Bewoners zijn actief betrokken en samen verantwoordelijk voor hun eigen omgeving.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

Denk mee!

De eerste stap om van Wij zijn IN een succes te maken, is het aantrekken van (toekomstige) bewoners. Hoe meer mensen zich meedoen en enthousiast zijn, des te groter de kans dat het concept doorgaat.

Meld je aan bij WijzijnIN.nl en vul de vragenlijst IN!

Door je in te schrijven word je op de hoogte gehouden van het project en word je betrokken bij nieuwe ontwikkelingen.

EIGENAAR PROJECT

Cedrus Vastgoed en Pauwert Vastgoed

PARTNERS

TU/e

PROGRAMMALIJNEN

circulaire wijk | participatieve wijk | sociaal en veilige wijk | gezonde wijk | digitale wijk | mobiele wijk | wijk met energie

MEER INFORMATIE

De kaswoningen van CC-Studio

De kaswoningen van CC-Studio

De kaswoningen van CC-Studio

KasCo is een circulair woongebied waar voedsel, energie en wonen hand in hand gaan. Hier woon je in een energiezuinige woning in een kas met verse groente en fruit direct naast de voordeur.

Het constructieskelet van de kaswoning is van hout en demontabel. Door de scheiding tussen drager en inbouw heeft het gebouw een sterk adaptief vermogen. Dat geeft vrijheid om binnen de uniforme kasschil een unieke, persoonlijke woning te realiseren waarbij de bewoner zijn eigen woning ontwerpt.

De wind- en waterdichte schil biedt vele andere voordelen: ademende gevels, veel buitenruimte in de kas en integratie van planten (urban-farming). Het bewijs is er: de eerste KasCo staat al in Amsterdam.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

EIGENAAR PROJECT

CC-Studio

PARTNERS

PROGRAMMALIJNEN

participatieve wijk | gezonde wijk | wijk met energie

MEER INFORMATIE

Stedelijke visie van UNStudio

Stedelijke visie van UNStudio

UNStudio-BSD-Helmond-Autumn-Harvest-CopyrightPlomp-1-1920-1048.jpg
masterplan3.jpg
UNStudio-BSD-SundayBrunch-CopyrightPlomp-1-1920-1152.jpg
UNStudio-BSD-Lanterns-CopyrightPlomp-2-1920-1085.jpg
UNStudio-BSD-ItTakesAVillage-CopyrightPlomp-1-1920-1174.jpg
BSDopluchtfoto2.jpg
BSD10-copy.jpg
BSD6a.jpg

In de stedenbouwkundige visie door UNStudio ontwikkeld, is sprake van een reeks stroken (van noord naar zuid) die het plangebied verdeelt in een aantal delen, elk met een eigen bebouwingsdichtheid. In de plandelen met de hoogste dichtheid komen maximaal 60 woningen per hectare (gebouwen met 4-6 woonlagen). De woningen variëren van eengezinswoningen met 160 vierkante meter leefruimte tot appartementencomplexen met 60 vierkante meter leefruimte per appartement. In de wijk kunnen gedeelde voorzieningen komen, zoals keukens, tuinen, leesruimtes en fitnessvoorzieningen. Ook is er sprake van menging van wonen en werken, want er is voorzien in gedecentraliseerde bedrijfsruimte met kantoren en gedeelde werkruimtes, gericht op innovatieve samenwerking. De wijk krijgt in het hart een centraal park van ongeveer 12 hectare, met tuinen, natuurlandschap en sportvelden. Het park wordt het collectief bezit van de gebruikers: iedereen kan lid worden. Rond de buurten is 80 hectare beschikbaar voor voedselproductie (hightech landbouw), wateropslag, natuur en energieopwekking.

Kijk hier naar de stedelijke visie (pdf)

Kijk hier naar onze  3D-visualisatie

EIGENAAR PROJECT

UNStudio

PARTNERS

UNStudio, Felixx Landscape Architects & Planners, Metabolic, UNSense, Habidatum

PROGRAMMALIJNEN

Digitale wijk | circulaire wijk |wijk met energie | participatie | mobiele wijk| gezonde wijk

MEER INFORMATIE

KavelLAB

KavelLAB

IMG_3684-e1554132046721.jpg
IMG_3686-e1554131992610.jpg
Impressie-bijeenkomst4.jpg
Maquette-_A_geel_opbouw1.jpg
Impressie-bijeenkomst2.jpg
Maquette-_A_blauw_opbouw1.jpg
Bewoners maken gezamenlijk plan voor veertig kavels

In het najaar van 2018 zijn we op zoek gegaan naar onze eerste bewoners door een oproep te doen voor zelfbouw kavel pioniers. In dit eerste living lab cocreëren op dit moment 31 huishoudens samen de eerste buurt van BSD. Samen vonden zij een gezamenlijk locatie om te wonen. De grootte van de kavels is afgestemd op de persoonlijke en gezamenlijke (woon)wensen van de toekomstige bewonersgroep en het budget dat zij zich kunnen veroorloven. Het kavelproject biedt toekomstige bewoners veel vrijheid, maar we verwachten ook verantwoordelijkheid. Bewoners zijn zelf opdrachtgever en dus verantwoordelijk voor de realisatie van hun individuele en collectieve droomplekken. Zo zal er samen nagedacht en gezorgd gaan worden voor wateropslag, energieplus wonen en publiek of gedeeld groen. Hier een filmpje met een paar van de eerste bewoners. 

Login

EIGENAAR PROJECT

Brainport Smart District

PARTNERS

PROGRAMMALIJNEN

Digitale wijk | circulaire wijk |wijk met energie | sociale en veilige wijk |participatie| mobiele wijk| gezonde wijk

MEER INFORMATIE

Alleen voor deelnemers in het project is meer informatie beschikbaar. 

Living Lab met UNSense

Living Lab met UNSense

living-lab-02.jpg
living-lab-01.jpg
Huizen met data experiment

Big data is big business. Bedrijven gebruiken persoonlijke data, vaak zonder medeweten van de burgers, om winst te maken. Daar willen we graag verandering in brengen. Dit project is bedoeld om nieuwe modellen te onderzoeken en ontwikkelen waarbij niet zozeer de grote bedrijven als wel de gewone man, de inwoners van een wijk, en de wijk als geheel direct kunnen profiteren van data? Wat als data zouden worden ingezet ten behoeve van de gemeenschap?

UNSense wil een volgende stap zetten in de plan- en opinievorming over slimme steden en daadwerkelijk verkennen hoe een slimme stad er, met al haar processen en informatie, uit zou kunnen zien. Daarvoor heeft UNSense  het voornemen om als onderdeel van het Brainport Smart District een real life testomgeving van 100 huizen te realiseren, bestemd voor een dwarsdoorsnede van de samenleving – van alleenstaanden tot gezinnen, van oud tot jong. In deze wijk gaan we samen met de inwoners onderzoeken hoe data kunnen worden aangewend om de leefomgeving en het welzijn van mensen in de steden in fysiek, mentaal, sociaal en economisch opzicht, kunnen vergroten.

lees verder

EIGENAAR PROJECT

Unsense

PARTNERS

PROGRAMMALIJNEN

Digitale wijk |

MEER INFORMATIE

Levensloopbestendig wonen met Lister Buildings

Levensloopbestendig wonen met Lister Buildings

principes-energiebalans.jpg
participatie.jpg
Lister Buildings

Levensloopbestendig wonen

Het totale complex aan factoren –de verschuiving van intramurale zorg naar extramurale zorg, de vergrijzende samenleving, toename van het aantal dementerenden, de groei van het aantal een- en tweepersoons huishoudens en de veranderende eisen en wensen op het gebied van hybride woon-/zorgomgevingen– dient te worden samengevat en vertaald in een nieuw woonconcept voor levensloopgeschikt wonen: Lister Buildings.

Lister Buildings geeft invulling aan de ruimte tussen “wonen” en “zorg”. Op duurzame wijze investeert Lister Buildings in de woning als mantelzorger en in de directe omgeving als sociaal ecosysteem, opdat de woning én de omgeving bijdragen aan het voorkomen, verhelpen en het verzachten van de kwalen die gepaard gaan met een toenemende ouderdom.

Onze keuzes voor modulaire houtbouw, energieneutraal bouwen met opwekking middels zonnepanelen, toepassing van natuurlijke bouwmaterialen, energiezuinige installatietechniek, gebruik van domotica, wandafwerking en kleurgebruik, maken dat wij onze ambities kunnen verwezenlijken: Duurzaam wonen in een veilige omgeving voor een betaalbare prijs.

Op dit moment wordt de haalbaarheid van het voorstel gezamenlijk nader onderzocht. Daarna zal het eventueel gerealiseerd worden.

EIGENAAR PROJECT

Lister Buildings

PARTNERS

COFFR, Technische Universiteit Eindhoven, Vivent Het andere wonen

PROGRAMMALIJNEN

sociale en veilige wijk | participatie| gezonde wijk

MEER INFORMATIE