Voorstee groeiplaats: van buurttuin tot stadsboerderij

Voorstee groeiplaats

Van buurttuin tot stadsboerderij

Voorstee is de overkoepelende stichting voor groene initiatieven in de wijk Brandevoort. Als een van de initiatiefnemers binnen Brainport Smart District ontwikkelt de stichting een Stadsboerderij in De wijk van de toekomst: een multifunctioneel centrum voor een sociaal en duurzaam Helmond.

Nieuwe plek
De buurttuin die de stichting een aantal jaren geleden aanlegde in Brandevoort heeft al een nieuwe plek gekregen in De wijk van de toekomst. In de tuin van de kantoorboerderij van BSD wordt flink getuinierd door bewoners van Brandevoort. Ook organiseert de stichting hier activiteiten zoals de Pizzatuin, waar groepen zelf pizza’s kunnen bakken.

Stadsboerderij
Uiteindelijk wil Voorstee een stadsboerderij realiseren. De stadsboerderij is dé inspiratie- en verbindingsplek voor bewoners op het gebied van circulair wonen. Bewoners van Brandevoort kunnen hier terecht voor advies en worden meegenomen op ‘klimaatavontuur’ om zich bewust te worden van de uitdaging waarvoor we als samenleving staan. Daarmee wil de stichting de klimaattransitie een impuls geven. De stadsboerderij wordt ook een fysieke ontmoetingsplek, sociale werkplaats en verbindingsplek.

Geïnteresseerd in de buurttuin? Gewoon om een kijkje te nemen, of om zelf de handen uit de mouwen te steken? Bezoek de website van Voorstee.

EIGENAAR PROJECT

Voorstee

PARTNERS

BSD

PROGRAMMALIJNEN

Sociale en veilige wijk | Gezonde wijk

MEER INFORMATIE

Fabulos: zelfrijdende shuttle

fabulos

Fabulos: zelfrijdende shuttle

fabulos
Zelfrijdende minibus

Van januari tot en met maart 2021 is in Helmond de proef met de zelfrijdende minibus uitgevoerd. Mét reizigers, conform coronarichtlijnen en tussen het verkeer. Zonder chauffeur, maar met een veiligheidssteward die continu meekijkt en kan ingrijpen als het nodig is. Inmiddels is de proef afgrond en wordt er gewerkt aan een vervolg. Lees verder voor meer informatie over de uitgevoerde proef en bekijk de film voor het vervolg.

Makers van de toekomst

Helmond is als onderdeel van de regio Brainport Eindhoven binnen Europa een voorloper op gebied van slimme mobiliteit. Samen met het bedrijfsleven, overheden, onderwijs en kennisinstellingen wordt nieuwe technologie in Helmond ontwikkeld én toegepast, op straat en op de Automotive Campus. Dat is niet de enige reden waarom gemeente Helmond deelneemt aan de proef. “De stad groeit, dus ook het vervoer neemt toe”, aldus wethouder Antoinette Maas. “We willen een verkeersveilige, bereikbare, groene en schone stad zijn met duurzame vormen van vervoer voor iedereen. Helmond is een fietsstad met maar liefst vier treinstations, maar het busvervoer staat onder druk. Zelfrijdend vervoer kan hiervoor in de toekomst een oplossing zijn. Daarom investeren we samen met Europa, de regio Brainport Eindhoven en het Zuid-Nederlandse programma SmartwayZ.NL in slimme mobiliteitsoplossingen zoals deelmobiliteit en zelfrijdend vervoer”.

Europees project
De Europese Commissie, Regio Deal Brainport Eindhoven en de gemeente Helmond maken de proef financieel mogelijk. De proef is onderdeel van het Europese project FABULOS dat in Noorwegen, Finland, Griekenland, Estland en Nederland wordt uitgevoerd om deze nieuwe, duurzame vormen van vervoer te ontwikkelen en testen. De pilot in Helmond wordt uitgevoerd door het internationale consortium SAGA uit Noorwegen en Finland. The Future Mobility Network is het Nederlandse bedrijf dat lokaal de ingebruikname organiseert van het voertuig van de Franse fabrikant Navya. RDW beoordeelt op de minibus de weg op mag. Daarnaast werken tal van nationale organisaties mee: Brainport Smart District, Automotive Campus Helmond, Brandweer Brabant-Zuidoost, politie, onderzoekscentrum TNO, Fontys Hogescholen, Breda University of Applied Sciences, provincie Noord-Brabant, SmartwayZ.NL, Hermes, Aon en Hanenberg Wegenbouw.

Fabulos shuttle

EIGENAAR PROJECT

gemeente Helmond

PARTNERS

BSD | The Future Mobility Network

PROGRAMMALIJNEN

Mobiliteit

MEER INFORMATIE

Connect SME: Grensoverschrijdend samenwerken

Connect SME: Grensoverschrijdend samenwerken

Waarvoor staat ConnectSME?

Brainport Smart District is één van de zes proeftuinen in Nederland en Vlaanderen die deelnemen aan ConnectSME. Het stimuleren van innovatietrajecten van MKB- en KMO-bedrijven om hun innovaties sneller naar de markt te brengen en zo CO2-reducties te maximaliseren, is het doel. 

Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, is het van belang dat duurzame technologische innovaties sneller hun weg naar de markt vinden. Voor veel KMO’s en MKB-en die duurzame technologieën ontwikkelen in Vlaanderen en Nederland, is het moeilijk om de zogeheten ‘Vallei des Doods’ te overbruggen. Er is vaak een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal nodig om het innovatief product naar commerciële schaal te brengen, terwijl potentiële klanten nog niet durven te investeren in de innovatieve producten. Daarnaast is het van belang om de juiste technologieën te selecteren die op lange termijn CO2-reducties zullen maximaliseren.

Hoe werkt het?

Met een consortium van zes proeftuinen en twee clusters, faciliteert het ConnectSME project demonstratieprojecten voor duurzame technologische innovaties in Vlaanderen en Zuid-Nederland. De proeftuinen bieden een ontwikkelings- en demonstratie-omgeving voor innovatieve technologieën, volgens een gebruikersgericht, open innovatie-ecosysteem.

Geselecteerde KMO’s en MKB-en ontvangen vouchers waarmee ze advies krijgen en de kans om hun innovatie in deze fysieke testomgeving te demonstreren en te ontwikkelen. Door drempels voor grensoverschrijdende samenwerking weg te nemen, wil ConnectSME de marktintroductiekansen van innovatieve technologieën in de grensregio Vlaanderen-Nederland verbeteren.

Wie kan deelnemen?

Het ConnectSME-project richt zich op Vlaamse en Nederlandse KMO’s en MKB-bedrijven.

Herken jij je in onderstaande punten? Schrijf je dan zeker in:

  • Je bent actief in de grensregio. Meer informatie op www.grensregio.eu
  • Je ontwikkelt technologie die CO2-reductie en de klimaatdoelstellingen bevordert
  • Je focust met je technologie op energie of is daaraan gerelateerd
  • Je hebt je innovatie reeds ontwikkeld en zoekt naar een manier om die te schalen
  • Jouw innovatie is nieuw in de grensregio

Meer lezen?

Download de flyer over ConnectSME met meer informatie. 

EIGENAAR PROJECT

ConnectSME

PARTNERS

Thorsite (VITO), Snowball en Green Energy Park in Vlaanderen

The Green Village (TU Delft), Future Energy Lab Metalot (TU Eindhoven) en Brainport Smart District in Nederland

PROGRAMMALIJNEN

Wijk met energie

Stedelijke visie van UNStudio

Stedelijke visie van UNStudio

UNStudio-BSD-Helmond-Autumn-Harvest-CopyrightPlomp-1-1920-1048.jpg
masterplan3.jpg
UNStudio-BSD-SundayBrunch-CopyrightPlomp-1-1920-1152.jpg
UNStudio-BSD-Lanterns-CopyrightPlomp-2-1920-1085.jpg
UNStudio-BSD-ItTakesAVillage-CopyrightPlomp-1-1920-1174.jpg
BSDopluchtfoto2.jpg
BSD10-copy.jpg
BSD6a.jpg

In de stedenbouwkundige visie door UNStudio ontwikkeld, is sprake van een reeks stroken (van noord naar zuid) die het plangebied verdeelt in een aantal delen, elk met een eigen bebouwingsdichtheid. In de plandelen met de hoogste dichtheid komen maximaal 60 woningen per hectare (gebouwen met 4-6 woonlagen). De woningen variëren van eengezinswoningen met 160 vierkante meter leefruimte tot appartementencomplexen met 60 vierkante meter leefruimte per appartement. In de wijk kunnen gedeelde voorzieningen komen, zoals keukens, tuinen, leesruimtes en fitnessvoorzieningen. Ook is er sprake van menging van wonen en werken, want er is voorzien in gedecentraliseerde bedrijfsruimte met kantoren en gedeelde werkruimtes, gericht op innovatieve samenwerking. De wijk krijgt in het hart een centraal park van ongeveer 12 hectare, met tuinen, natuurlandschap en sportvelden. Het park wordt het collectief bezit van de gebruikers: iedereen kan lid worden. Rond de buurten is 80 hectare beschikbaar voor voedselproductie (hightech landbouw), wateropslag, natuur en energieopwekking.

Kijk hier naar de stedelijke visie (pdf)

Kijk hier naar onze  3D-visualisatie

EIGENAAR PROJECT

UNStudio

PARTNERS

UNStudio, Felixx Landscape Architects & Planners, Metabolic, UNSense, Habidatum

PROGRAMMALIJNEN

Digitale wijk | circulaire wijk |wijk met energie | participatie | mobiele wijk| gezonde wijk

MEER INFORMATIE