Skip to content

CASA 1.0

Volop innovatie in sociale huurwoningen

CASA 1.0 is het eerste gebouw dat in De wijk van de toekomst is gebouwd en opgeleverd (2021). Het complex bestaat uit drie innovatieve en sociale huurappartementen. CASA staat voor Comfortable, Affordable, Sustainable Alternative en is ontwikkeld door een team studenten van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De studenten wilden graag een comfortabel, betaalbaar en duurzaam alternatief voor sociale huurwoningen realiseren. Het idee kwam van Antoine Post, student Natuurkunde. Hij hoorde veel over duurzame ontwikkelingen, maar zag dat niet terug in doorsnee woningen. Samen met andere studenten besloot hij de ideeën over het ontwerpen van een duurzame woning vorm te geven. Ze richtten het studententeam CASA op en ontwikkelden én bouwden samen met het Eindhovense bouwbedrijf Hurks en woningcorporatie Woonbedrijf, CASA 1.0.

Piekbelasting voorkomen
Het betonloze complex – gemaakt van staal en volledig herbruikbaar hout – heeft een innovatief klimaatsysteem. Het geheim hierachter bevindt zich onder het huis: het gaat om een waterbassin van 104 kubieke meter. De warmtepomp onttrekt in de zomer warmte uit de woning, die vervolgens wordt gebruikt om het bassin onder het huis te verwarmen. Die warmte wordt dan in de koude wintermaanden gebruikt om het hele huis te verwarmen. Er is via dit systeem dus geen sprake van overtollige energie in de zomer of een tekort in de winter. Zo wordt  een piekbelasting op het elektriciteitsnet voorkomen. De energie die de warmtepomp gebruikt is afkomstig van het energiedak, dat via een zonnepaneel en zonneboiler zowel elektriciteit als warmte opwekt. CASA 1.0 bestaat daarmee in feite uit drie nul-op-de-meter-woningen.

De service core
De verwarming en verschillende technieken komen samen in het hart van het huis: de service core. Om alle systemen met elkaar te kunnen laten communiceren en aan te sturen, ontwierp Team CASA zelf de regeltechniek. CASA 1.0 bestaat uit modulaire eenheden waarbij weinig lijm wordt gebruikt. Hierdoor worden sloopkosten geminimaliseerd en hergebruik van materialen geoptimaliseerd. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van beton, vanwege de impact op het milieu. Dankzij het principe van ‘Slimbouwen’ is materiaalverbruik, afval, en CO2 uitstoot tijdens de bouw verminderd.

Vervolg in De wijk van de toekomst
Het concept van CASA 1.0 wordt nu door ontwikkeld door Integer Technologies, een start up van de voormalige TU/e studenten. Woonbedrijf wil meerdere ‘CASA complexen’ in De wijk van de toekomst realiseren. 

Meer info over de woning en techniek vind je op de site van Integer Technologies.

Kijk ook eens op de site van Team CASA om te zien  aan welke projecten de studenten nu werken.

EIGENAAR PROJECT

Team CASA | Integer Technologies

PARTNERS

Woningcorporatie Woonbedrijf, Hurks, TU/e, gemeente Helmond en vele andere partners

PROGRAMMALIJNEN

 Circulaire wijk | Digitale wijk | Wijk met energie

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.

AANMELDEN BUSINESS CHALLENGE

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.