Skip to content

Bouw CASA 1.0. gestart

Bouw innovatieve én betaalbare woning in BSD gestart

Woningcorporatie Woonbedrijf, Team CASA en het Eindhovens bouwbedrijf Hurks zijn gestart met de bouw van CASA 1.0. Deze innovatieve en betaalbare woningen zijn de eerste woningen die in Brainport Smart District gerealiseerd worden. CASA 1.0 bestaat uit in totaal 3 betaalbare sociale huurwoningen: een appartement met 1 slaapkamer en 2 studio’s. De woningen zijn zeer duurzaam, hiervoor worden nieuwe innovaties en technologieën gebruikt die bedacht zijn door de TU/e studenten van Team CASA. In het voorjaar van 2021 zullen de woningen klaar zijn.

CASA staat voor Comfortable, Affordable, Sustainable Alternative. Het doel is om een comfortabel, betaalbaar en duurzaam alternatief voor sociale huurwoningen te bouwen. Dit idee kwam van Antoine Post, student Natuurkunde aan de TU/e en manager van Team CASA. Hij hoorde veel over duurzame ontwikkelingen, maar zag dat niet terug in doorsnee woningen. Hij had ideeën over het ontwerpen van een duurzame woning en vond andere studenten die graag aansloten. Zo hebben ze CASA 1.0 vormgegeven en brachten de plannen samen met Hurks tot een uitvoeringsgereed ontwerp.

Eerste woning in BSD
CASA 1.0 is de eerste woning in Brainport Smart District. In BSD worden de nieuwste inzichten en technieken op het gebied van participatie, gezondheid, data, mobiliteit, energie en circulariteit ingezet om een duurzame en mooie woonomgeving te creëren. De ontwikkeling van BSD is een co-creatieproces tussen o.a. bewoners, professionals en andere stakeholders. “Met de realisatie van CASA 1.0. komen een aantal ambities van BSD samen. Overheid, onderwijs, bedrijfsleven en bewoners hebben de woning samen ontwikkeld. Deze woning laat zien dat BSD een wijk wordt voor iedereen. Iedereen moet kunnen wonen in BSD en het is goed dat nu de eerste schop in de grond gaat,” aldus projectwethouder Cathalijne Dortmans, die tevens als voorzitter van de stichting BSD betrokken is bij de ontwikkeling van de wijk.

Sociale huurwoning van de toekomst?
Natuurlijk is er veel aandacht voor de techniek, maar ook aan de betaalbaarheid is gewerkt. De huurprijs voor het appartement is circa €620,00 en voor de studio’s ongeveer €430,00 (prijzen zijn exclusief servicekosten). Huurtoeslag aanvragen is daarmee mogelijk. In het appartement gaat de teammanager van Team CASA wonen omdat hij het graag wil uittesten en tegelijkertijd kan zorgen voor het goed inregelen van de technische installaties. 

Bestaande technieken en vernieuwende technologieën
Het woningconcept van CASA 1.0  is een samenvoeging van verschillende bestaande technieken maar veelal vernieuwende technologieën. De STES, een watertank, dient als seizoensopslag en verzorgt ook de koude- en warmteopslag. Daarnaast heeft CASA 1.0 een Energiedak, dat zowel warmte als elektriciteit genereert via zonnepanelen. Het gecombineerd DC (gelijkstroom) en AC (wisselstroom) elektrisch netwerk in de woning zorgt ervoor dat er energie wordt bespaard, die normaal wordt verspild aan het omzetten van AC naar DC. Ook de waterhuishouding is bijzonder: hemelwater wordt opgevangen om het toilet door te spoelen.

CASA 1.0 bestaat uit modulaire eenheden: er wordt dus zo min mogelijk lijm gebruikt. Hierdoor worden sloopkosten geminimaliseerd en hergebruik van materialen geoptimaliseerd. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van beton, vanwege de impact op het milieu en er wordt gebruik gemaakt van Slimbouwen waarmee materiaalverbruik, afval, fouten en CO2 uitstoot worden verminderd.

Meer informatie over CASA 1.0 vindt u op teamcasa.nl. Hier staat meer over de gebruikte techniek en toepassingen.

Betrokken partners: Hurks & Woonbedrijf

Naast Team CASA en BSD zijn Hurks en Woonbedrijf belangrijke partners in dit project. Als founding partner heeft Hurks vanaf de start van CASA in dit project geïnvesteerd. Door intensief met het studententeam samen te werken, specialistische bouwkennis en -ervaring uit te wisselen en het sponseren van materialen en uren helpt Hurks de ambities van Team CASA waar te maken en tot een haalbaar en maakbaar concept te komen. 

Woningcorporatie Woonbedrijf gaat de woningen verhuren. Voor de 2 studio’s zoekt Woonbedrijf bewoners die hier maximaal 2 jaar willen wonen en ervaring opdoen met een innovatieve woning. En die ervaring met Woonbedrijf wil delen om er van te leren. Eén studio wordt vlak voor de oplevering verhuurd. De andere blijft beschikbaar voor exposure. Daar kunnen de sponsors die Team CASA met producten hebben ondersteund, kijken hoe het werkt en tonen aan hun klanten. Deze woning wordt in 2022 verhuurd.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.

AANMELDEN BUSINESS CHALLENGE

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.